Bezbedniji Chrome uz bezbednije dodatke

Ako želite da instalirate Chrome dodatke, to jest ekstenzije, Google-ova Chrome veb prodavnica će uskoro biti jedino mesto za njihovo preuzimanje, objavila je kompanija na svom blogu. Naime, zabraniće instaliranje dodataka u pretraživač Chrome iz svih drugih izvora osim sa službene prodavnice, Chrome Web Store-a. Ekstenzije – softver koji vam omogućava da radite stvari poput blokiranja oglasa ili bolje upravljanje karticama – mogu biti korisne, ali ako se njihova distribucija radi bez kontrole onda mogu naneti i štetu. Nažalost, one takođe mogu da budu vrata za malvere koji vas špijuniraju ili rudare kriptovaluta, sa kojima se Chrome već obračunao, koji omogućavaju drugima da profitiraju od snage vašeg računara.

PCPress.rs Image

Google-ov inicijalni plan za ekstenzije bio je da se ljudima omogući da ih preuzmu sa bilo kog mesta. Međutim, da bi pokušao da izbegne probleme, Google uklanja mogućnost pod nazivom „inline instalacija“ to jest instalacije sa spoljnih izvora, koja omogućava sajtovima da nude dugme za instalaciju, tako da ne morate da idete u Chrome veb prodavnicu da biste instalirali dodatak za Chrome. Tako da je u utorak započeo plan koji će se sprovoditi u tri faze kako bi Chrome prodavnica postala jedini način za dobijanje ekstenzija.

  • Prvo, od utorka, nove ekstenzije ne mogu da se instaliraju „inline“, što znači da će svi novoizrađeni dodaci za Google Chrome morati da budu distribuirani isključivo putem Chrome Web Storea, i taj prelazni period će potrajati tri meseca. 
  • Drugo, inline instalacija će biti onemogućena u već postojećim dodacima od 12. septembra, što znači da će instalacije sa drugih mesta biti onemogućene i svi linkovi na drugim sajtovima će upućivati korisnike u Chrome Web Store.
  • Poslednja faza: developeri ekstenzija će morati da ažuriraju svoje veb lokacije do početka decembra kako bi se oslobodili inline instalacionog koda. Sa Chrome-om 71, biće ukinut i API za spoljašnju (inline) instalaciju dodataka. Umesto linkova za instaliranje dodatka na drugim stranicama, developeri će morati da postave one koji vode na Web Store, a Google im omogućava i izradu personaliziranih „bedževa” koji će korisnike upućivati na službeni izvor dodataka.
Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: CNET

Facebook komentari: