BIZIT plus

AMD Zen 4 CPU uključuje 128 jezgara napravljenih za cloud

AMD je predstavio svoje prve procesore zasnovane na svojoj novoj Zen 4 arhitekturi. Kompanija je iznela svoju ranu mapu puta za Zen 4 tokom događaja u virtuelnom centru podataka, a prve dve porodice CPU-a su Epic čipovi namenjeni serverima i drugim teškim računarskim zadacima.

AMD Zen 4 CPU uključuje 128 jezgara napravljenih za cloud

AMD Zen 4 CPU Bergamo stiže tek polovinom 2023. godine

Prvi, nazvan Genoa, napravljen je za računarstvo opšte namene i ima do 96 jezgara kao i podršku za DDR5 memoriju i PCIe 5.0 periferne uređaje. Stiže u toku 2022. godine, a partneri sada uzorkuju čipove. Zvezda događaja bio je Bergamo. Dizajniran je za računarstvo u cloud-u i naglašava gustinu jezgara, jer AMD obećava do 128 jezgara u jednom CPU-u.

Dizajn se oslanja na modifikovanu Zen 4c arhitekturu koja nudi sličnu funkcionalnost, ali optimizuje keš memoriju i potrošnju energije kako bi povećao broj jezgara i ponudio što više niti za obradu. Bergamo se pojavljuje tek u prvoj polovini 2023. godine. AMD nije bio fokusiran na korporativne klijente na svom događaju, i nije bilo pomena glavnih delova. Uz to, neće biti iznenađujuće ako AMD u narednim mesecima podeli više o Rizen hardveru sledeće generacije.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,