AMD zvanično predstavio novu verziju procesora Opteron – Istanbul

istanbulPosle mnogo nagađanja i nezvaničnih najava, novi AMD-ov serverski procesor je zavnično predstavljen, nekoliko meseci pre nego što bio prvobitno najavljen. Radno ime novog Opteron-a je Istanbul, ima šest jezgara sa ukupno 904 miliona tranzistora i proizvodi se 45-nanometarskim procesom. Najveća prednost ovog procesora u odnosu na konkurentske modele ogleda se u tome što koristi isto podnožje Socket F kao i aktuelni Opteron Shanghai, tako da se postojeći serveri lako mogu nadograditi. To znači da je ugrađeni memorijski kontroler predviđen za DDR2 memoriju i da je procesor kompatibilan sa postojećim čipsetovima – jedino je potrebno ažuriranje BIOS-a, a biće kompatibilan i sa najavljenim čipsetom SR5690.
Istanbul je namenjen za procesorski intenzivne aplikacije i ima snažnu podršku za virtuelizaciju. Može se koristi u sistemima sa 2, 4 i 8 procesora uz istu termalnu envelopu kao kod starih Opteron-a sa četiri jezgra; sa performansama koje donose dva nova jezgra, Istanbul ima za 34% bolji indeks performansi po vatu. Osim većeg broja jezgara, za poboljšanje performansi je zaslužan i HyperTransport verzije 3.0 sa protokom od 19,2 GB/s, a za energetsku efikasnost je zaslužna tehnologija AMD-P. Svako jezgro ima po 64 KB keša prvog nivoa za podatke i isto toliko za instrukcije, 512 KB keša drugog nivoa, a 6 MB keša trećeg nivoa je zajedničko za sva jezgra.
AMD je najavio pet modela procesora Istanbul, svrstanih u dve grupe: 24xx i 84xx, koji će imati radne taktove od 2,2 do 2,6 GHz.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

Izvor: AMD

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,