PKS: Smanjena prodaja računara u Srbiji

vesti_privredna_komora_logo640x480 U prvom tromesečju ove godine u našoj zemlji isporučeno je ukupno 73,9 hiljada računara, što je za 24 odsto manje u odnosu na isti period 2008. godine. Na tržištu Hrvatske prodaja kompjutera opala za 25 odsto, dok je u Sloveniji porasla za osam procenata

Prodaja računara u Srbiji, u prvom kvartalu 2009. u odnosu na isti period prošle godine, opala je za 24 odsto. Po istraživanju analitičke kuće IDC Adriatics u prvom tromesečju ove godine u našoj zemlji isporučeno je ukupno 73,9 hiljada računara. Po broju isporuka PC-a vodeću poziciju zauzeo je Com Trade, drugo mesto pripalo je Toshibi, dok se na trećem mestu nalazi HP. Nakon veoma uspešne 2008. godine, globalna ekonomska kriza pogodila je i velike distributere hardvera i računarskih komponenti. Kao glavni razlozi za slabiju prodaju kompjutera navode se opšti porast troškova života, smanjenje potrošnje i povećanje nezaposlenosti.

Osim na tržištu Srbije ova analitička kuća sprovela je istraživanje i u Hrvatskoj i Sloveniji. Na hrvatskom tržištu zabeležena je slična dinamika kao u Srbiji, odnosno prodaja personalnih računara u prvom kvartalu ove godine smanjena je za 25 odsto u odnosu na 2008. godinu. Za razliku od Srbije i Hrvatske, Slovenija je zabeležila rast od osam procenata u isporukama PC-a u posmatranom periodu. Ukupno, na tržištima ove tri zemlje, u prvom tromesečju ove godine prodato je nešto više od 177 hiljada personalnih računara, što je 18,7 odsto manje nego u istom kvartalu 2008 godine.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Izvor: Privredna komora Srbije

Facebook komentari: