BIZIT plus

Američka policija obustavila testiranje kontroverzne Amazon Face ID tehnologije

Policija u američkom gradu Orlando obustavila je testiranje Amazon-ove kontroverzne tehnologije za prepoznavanje lica, a nakon protesta zaposlenih u kompaniji, te deoničara.

Naime, problematični Rekognition sistem funkcioniše tako što neku fotografiju upoređuje sa onima koje se nalaze u policijskoj bazi, te postoji bojazan da bi njegovom upotrebom mogla da se ugroze osnovna građanska prava. Sistem je razvilo odeljenje Amazon Web Services, a prvobitno je označen kao sredstvo koje bi organima reda pomagalo da lakše identifikuju osumnjičene za neki zločin.

Kompanija je ovu tehnologiju sredinom 2017. najavljivala kao alatku uz pomoć koje bi pojedinac mogao da se identifikuje u realnom vremenu, a uz pomoć baze podataka koja sadrži fotografije miliona građana, što bi navodno moglo da smanji broj prestupa, te počinioce zaustavi na vreme. Iz kompanije tvrde da, iako je tehnologija testirana u Orlandu, nije korišćena ni u jednom aktivnom slučaju, te nije koristila fotografije bez pristanka građana.

Rekognition sistem su prvo napale nevladine organizacije, da bi nakon toga i deoničari kompanije uputili pismo izvršnom direktoru Jeffu Bezosu, te zatražili da kompanija obustavi saradnju sa policijom. Dalje su upozorili da, iako bi tehnologija mogla da se koristi za sprečavanje nekih zločina, postoji ozbiljna bojazan da bi ozbiljno mogla da ugrozi osnovna ljudska prava.

Pročitajte i:  Francuska kažnjava Amazon sa 35 miliona dolara

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: