Američka vlada ukida sankcije kompaniji Xiaomi

Američka vlada složila se da skloni Xiaomi sa crne liste Trampove administracije nakon što je kompanija podnela tužbu ranije ove godine, prema sudskim dokumentima koje je video Bloomberg. Xiaomi je u januaru dodat na američku vojnu listu navodnih kineskih vojnih kompanija, što bi blokiralo američka ulaganja u tu kompaniju.

xiaomi

„Strane su se dogovorile o putu koji će rešiti ovu parnicu,“ navodi se u prijavi. Ostali detalji su oskudni, ali obe strane podneće još jedan zajednički predlog pre 20. maja, navodi Bloomberg.

Kasno u Trampovom mandatu, američko Ministarstvo odbrane proglasilo je Xiaomi kineskom firmom pod vojnom kontrolom i delom kineske „vojno-civilne strategije“. Xiaomi je uzvratio tužbom samo dve nedelje kasnije, navodeći da su njegova dva suosnivača posedovala 75% glasačkih prava i da nisu postojale vojne veze sa vlasništvom. Dodao je da su tri najistaknutija akcionara američke investicione grupe.

U martu je američki sud privremeno zaustavio zabranu, rekavši da će Xiaomi verovatno dobiti pun povraćaj. Takođe je izdao zabranu kako bi sprečio da kompanija pretrpi „nepopravljivu štetu“. Do sada, Pentagon, Xiaomi i kineske vlasti tek treba da komentarišu razvoj događaja.

Pročitajte i:  Redmi Note 13 serija donosi veoma dobre poklone

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: