Xiaomi pod američkim sankcijama

Američka administracija je uvela sankcije kineskoj kompaniji Xiaomi! Poslednji dani aktuelne administracije, jednog od dva kraka dvopartijskog režima (“republikanci” i “demokrate”), donose interesantna dešavanja, ali i dalekosežne odluke. Jedna od takvih je uvođenje novih sankcija za devet kineskih firmi. Na spisku se našao i popularni proizvođač Xiaomi, koji je bio u velikom usponu.

PCPress.rs Image

“Komunistička kineska vojna kompanija”

Za listu je odgovoran Pentagon (američki generalštab i ministarstvo odbrane) koji je označio Xiaomi kao jednog od snabdevača kineske vojske. Na taj način su ove kompanije svrstane među one koje predstavljaju bezbednosni rizik za Sjedinjene Američke Dražve. Konkretno, administracija je označila Xiaomi kao “komunističku kinesku vojnu kompaniju”, čime ju je automatski dodala na crnu listu kompanija koje potpadaju pod izvršno naređenje iz novembra o zabrani saradnje i investicija u kompanije koje su označene kao saradnici kineske vojne mašinerije.

U pomenutoj izvršnoj naredbi se navodi da “Narodna Republika Kina zloupotrebljava američke investicije za razvoj i modernizaciju svoje vojske” i zabranjuje se saradnja i investiranje u kompanije sa liste. Kina je uvela nekoliko novih zakonskih rešenja u pokušaju da zaštiti svoje kompanije od najznačajnijih posledica američkih sankcija, ali je efekat ovih mera upitan. Nova runda američkih sankcija je obuhvatila i kineskog naftnog giganta CNOOC. Zanimljivo je da je Xiaomi u novembru pretekao Apple i postao treći proizvođač mobilnih telefona na svetskom nivou.

Pročitajte i:  Google olakšava pretrage u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu

Problemi nisu od juče i ostaće još dugo tu

SAD i Kina su ušli ne velike razmirice i međusobna prepucavanja od 2018. godine, nakon što je administracija SAD rešila da “ispegla” trgovinski deficit koji je baš tada dostigao neverovatan iznos od 400 milijardi dolara kvartalno. Uveden je niz mera, carina i zabrana. Deonice kompanije Xiaomi na američkoj berzi su odmah pale za 14%, a na kineskoj za 11% neposredno po objavi ove informacije. Izvor BBC-ja navodi da se očekuje još jedna runda sankcija uskoro. Nije poznato protiv koga bi sve mogla biti usmerena.

Da li Xiaomi gubi Google servise?

Pretpostavljamo da je ovo pitanje koje najviše interesuje naše čitaoce. Najkraći odgovor je – da. Ukoliko ova mera ostane na snazi, ne samo da će Xiaomi izgubiti pristup Google servisima, već neće moći da računa na bilo kakvu saradnju sa kompanijama i biznisima koji imaju bilo kakve veze sa Sjedinjenim Američkim Državama. Podsetićemo da su razni dobavljači kompanije Huawei bili prinuđeni da prekinu saradnju sa tom firmom čak i samo zbog toga što koriste Windows (američki operativni sistem) na svojim računarima.

Pročitajte i:  Google mora da plati 400 miliona dolara zbog praćenja korisnika

Dakle, iako nema eksplicitne potvrde, prestanak saradnje sa svim američkim kompanijama (pa i Google-om) je neizbežan. No, to bi mogao da bude samo manji deo problema – najveći udar bi mogao da usledi u lancu snabdevanja, što je stavka koja je skupo koštala i Huawei, budući da su upravo tu nastali najveći problemi i izazovi za kineskog giganta. Nešto slično bi moglo da se dogodi i kompaniji Xiaomi.

PCPress.rs Image

Iz kompanije Xiaomi su stigla saopštenja da firma ne sarađuje sa kineskom vojskom, niti je deo vojne industrije Narodne Republike Kine. Međutim, teško je očekivati da će se američka administracija zbog toga predomisliti, bez obzira da li je reč o sadašnjoj ili dolazećoj administraciji.

Izvor: BBC, The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,