BIZIT plus

Američke vlasti vratile 30 miliona dolara hakovanih kriptovaluta

To je samo delić sume koju je ukrala severnokorejska grupa Lazarus.

PCPress.rs Image

Značajno dostignuće za kripto zajednicu

Američke vlasti su uz pomoć Chainalysis-a, kompanije koja se bavi blokchain analizama, vratile 30 miliona dolara kriptovaluta ukradenih od video igre Axie Infinity u martu.

Ova cifra predstavlja samo deo od 625 miliona dolara koje je video igra izgubila od hakerske grupe povezane sa Severnom Korejom poznate kao Lazarus Group. Međutim, i ovo je značajno dostignuće za policiju i kripto zajednicu. Chainalysis navodi da je ovo prvi put da je zaplenjena kriptovaluta koju je ukrala severnokorejska hakerska grupa.

Prema izveštajima kompanije Chainalysis, grupe povezane sa Severnom Korejom obično koriste Tornado Cash kao decentralizovani alat za  kriptovalute. Međutim, sankcije koje su SAD uvele primorale su ih da koriste alternativne tehnike.

Oni sada koriste blockchain mostove za prebacivanje između različitih vrsta digitalnih novčića u pokušaju da prikriju izvor svojih sredstava. Kompanija je imala alate neophodne za praćenje kretanja tih unakrsnih lanaca.

Pročitajte i:  SAD i Kina se sastaju u Ženevi kako bi razgovarali o AI

Očigledno, većina sredstava ukradenih ostaje u blokchain-u, što pokazuje da hakeri imaju poteškoće u premeštanju ukradene imovine i pretvaranju u legalan novac. Izgleda da je Chainalysis uveren da ovo neće biti poslednji put da će ukradena sredstva biti vraćena od hakerskih grupa.

Prema izveštajima, vesti o preuzimanju sredstava objavljene su na tekućem događaju AxieCon. Izdavači igre otkrili su da će novac koji su vlasti vratile postepeno premeštati a zatim će biti nazad vraćen u zajednicu igrača. Međutim, to neće biti brz proces i može potrajati nekoliko godina.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,