Američki savezni sud je blokirao Zakon o cenzuri društvenih medija u Teksasu

Američki savezni sud za zapadni okrug je blokirao zakon Teksasa prema kom bi zabranio društvenim platformama da cenzurišu korisnike na osnovu njihovog gledišta.

PCPress.rs Image

Cenzura pod upitnikom

Predlog zakona Teksasa zabranjuje platformama društvenih medija da cenzurišu digitalno izražavanje korisnika na osnovu njihovih stavova ili geografske lokacije. Na ovaj predlog su reagovale trgovinske grupe i Udruženje kompjuterske i komunikacione industrije, tako što su podnele moblu za blokiranje zakona. Moblom su ukazali da bi novi zakon narušio poslovanje društvenih mreža u pogledu njihovih kriterijuma i uređivačke politike. Sa druge strane, ukazano je da bi se na ovaj način pojavio talas uvreda i mržnje na društvenim mrežama, zbog čega bi se društveni mediji našli u teškoj poziciji.

Američki savezni sud se nije složio sa predlogom Teksasa i stavio je zabranu na ovaj zakon. Zakon o zabrani cenzure je zanimljiv jer otvara u potpunosti vrata slobodnom govoru bez ograničenja. Očito da sloboda govora na društvenim mrežama nije u skladu sa uredničkim politikama društvenih mreža, što se najbolje sagledava u toku izbornih kampanja.

Izvor: Jurist

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,