Američko Ministarstvo pravde tuži SpaceX zbog navodne diskriminatorne prakse zapošljavanja

U tužbi se navodi da kompanija nije htela da zapošljava izbeglice i one koji traže azil.

PCPress.rs Image

Ministarstvo je započelo svoju istragu 2020. godine

Američko ministarstvo pravde tuži SpaceX. Ministarstvo navodi da je kompanija koristila diskriminatorne prakse zapošljavanja prema izbeglicama i onima koji su tražili azil. U tužbi se navodi da su se ova praksa kompanije dogodila između 2018.godine i 2022. godine. Navodi se da je SpaceX „pogrešno tvrdio“ da ga zakoni o kontroli izvoza ograničavaju na zapošljavanje američkih državljana i zakonitih stalnih stanovnika.

Ministarstvo je započelo svoju istragu 2020. godine. Tada je Odsek za prava imigranata i zaposlenih primio žalbe za diskriminaciju zaposlenih. Kristen Clarke, pomoćnica glavnog tužioca Odeljenja za građanska prava Ministarstva pravde, rekla je u saopštenju da je „istraga otkrila da SpaceX nije pošteno razmotrio ili zaposlio azilante i izbeglice zbog njihovog statusa državljanstva“. Oni su zapravo imali „zabranu” bez obzira na svoje kvalifikacije. To predstavlja kršenje saveznog zakona.

Istraga je takođe otkrila da su „regruteri SpaceX-a i visoki zvaničnici preduzeli radnje koje su aktivno obeshrabrile“ ove ljude da traže posao u kompaniji.

Pročitajte i:  Musk: Kasno otkrivanje kupovine Twittera je bilo greška

Prema tužbi, traži se odšteta i zaostale plate za „azilate i izbeglice koji su bili odvraćani ili odbijeni za zapošljavanje u SpaceX-u“. Takođe, traže se građanske kazne i promena politike zapošljavanja kompanije. Odeljenje za prava imigranata i zaposlenih (IER) čak navodi da je SpaceX ignorisao sudski poziv u vezi sa tužbom 2021. godine. To je dovelo do situacije u kojoj je Odeljenje za prava imigranata i zaposlenih (IER) bilo primorano da zamoli sudiju da izda naredbu kompaniji SpaceX da ispuni zahtev za dostavljanje traženih dokumenata.

IER je otvorio istragu 2020. godine

Podnosilac zahteva Fabian Hutter kao razlog je naveo diskriminaciju nakon što je izgubio mesto u SpaceX-u kada su ga iz kompanije pitali o statusu državljanstva tokom intervjua. Takođe, postoje i zahtevi preko kojih i drugi ljudi mogu kontaktirati odeljenje. Posebno je važno to ako su obeshrabreni tokom prijave za posao u SpaceX-u zbog pitanja o državljanstvu.

Da li je ovo jedina kompanija koju vodi Elon Musk koja se suočava sa pravnim problemima u vezi sa praksama zapošljavanja i tretmanom zaposlenih? Naravno da nije! Samoproglašeni „Technoking of Tesla“ suočio se i sa drugim kaznama. Savezni sud utvrdio da je Musk izrekao nezakonite pretnje u vezi sa naknadama zaposlenima i sindikatima. Tu je i tužba koja se nalazi u sudu u Njujorku. Prema toj tužbi Musk i Tesla su otpustili radnike „u znak odmazde za sindikalne aktivnosti“.

Pročitajte i:  Starship u orbiti, sledi povratak

Još jedna velika tužba odnosila se na rasističko radno okruženje u Tesli. Ta tužba nedavno je izmirena za nešto više od 3 miliona dolara. Zaposleni su nedavno tužili X nakon masovnih otpuštanja. Lista otpuštanja se nastavlja. Nastavlja je čovek koji stalno ponavlja da jednostavno želi da spase svet. Danas, on provodi većinu svog vremena objavljujući kontroverzne postove na novoj/staroj plarformi X. Takođe, on se nalazi i pod istragom zbog izgradnje staklenih kuća za koje je koristio sredstva kompanije Tesla.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: