BIZIT plus

Pet uzbudljivih funkcija koje dolaze u Windows 11 verziji 23H2

Windows 11 je već fantastičan OS, a Microsoft je konstantno dodavao mnoštvo funkcija, ispravki grešaka i zakrpa na kanalima Windows Insajdera tokom proteklih meseci.

PCPress.rs Image

Windows 11 verzija 23H2 je skoro pred nama

Dugo očekivano ažuriranje za Windows 11 23H2 učiniće ove temeljno testirane promene i poboljšanja dostupnim široj bazi korisnika. Iako je većina novih dodataka odlična sama po sebi, postoji nekoliko značajnih karakteristika koje podižu ukupno korisničko iskustvo mnogo više od ostalih.

Dinamičko osvetljenje (RGB kontrole)

Ako ste strastveni ljubitelj perifernih uređaja sa RGB osvetljenjem, velike su šanse da ste upoznati sa problemima kompatibilnosti povezanim sa sinhronizacijom svetlosnih efekata za uređaje različitih proizvođača. Pošto Corsair, Logitech, Hyper i drugi proizvođači obezbeđuju sopstvene SDK-ove, moraćete da žonglirate sa više aplikacija nezavisnih proizvođača samo da biste konfigurisali RGB podešavanja za sve svoje uređaje. Dynamic Lighting je trenutno prilično neobičan i ne podržava mnogo uređaja osim nekoliko tastatura i miševa iz Razer-a. Međutim, to je ipak korak u pravom smeru jer je Dynamic Lighting prvi Microsoftov pokušaj da kreira centralizovani interfejs za kontrolu RGB perifernih uređaja. U poređenju sa većinom aplikacija nezavisnih proizvođača, Dynamic Lighting jedva troši resurse i ne bombarduje vas oglasima i ponudama svaki drugi minut.

Pročitajte i:  Microsoft najavio gašenje podrške za Office 2016 i Office 2019

Sudeći po svemu što smo do sada videli, budućnost za Dynamic Lighting je svetla. Kao prvo, Microsoft tvrdi da su Asus, Acer, HP i Logitech pristali da integrišu Dynamic Lighting u svoje proizvode. Ako Microsoft uspe da doda podršku za manje poznate i generičke periferije brenda, yinamic Lighting može postati jednostavan za korišćenje RGB interfejs za prilagođavanje koji smo čekali!

Podrška za više formata arhiva

Godinama su Windows entuzijasti morali da se oslanjaju na WinRAR, 7-Zip ili druge aplikacije trećih strana da bi dekomprimovali bilo koji format arhive osim .zip datoteka. Međutim, predstojeće ažuriranje 23H2 će iskoristiti alate iz projekta Libarchive kako bi vam omogućilo da izvučete .gz, .tar i .rar datoteke direktno iz File Explorer-a. Pošto su alatke Libarchive kompatibilne sa .pax, .cpio i mnogim drugim fajl ekstenzijama, nadamo se da ćemo konačno videti izvornu podršku za skoro sve glavne formate arhiva kada se 23H2 pojavi.

Dev Home i Dev Drive

Prvi put predstavljen u Windows 11 Preview Build 23466 još u maju, Dev Home služi kao sve-u-jednom pokretač za programere aplikacija. Pored ugrađenih mogućnosti za praćenje hardvera i direktnog pristupa GitHub repozitorijumima, Dev Home vam omogućava da instalirate preko 20 ekstenzija, uključujući Android Studio, Visual Studio i PyCharm, da biste kreirali i modifikovali svoje projekte iz jednog interfejsa. Pošto je objavio obilje dokumentacije o tome kako programeri mogu da kreiraju ekstenzije za ovu aplikaciju, Microsoft ima za cilj da pokrene prodavnicu ekstenzija kako bi povećao broj podržanih vidžeta za Dev Home. Povrh toga, možete pristupiti Dev Drive-u, jedinstvenom formatu disk jedinice dizajniranom za skladištenje izvornog koda i podataka o projektu, direktno iz Dev Home-a. Izgrađen na otpornom sistemu fajlova (ReFS – Resilient File System) umesto na sistemu fajlova nove tehnologije (NTFS – New Technology File System), Dev Drive koristi povezivanje Copy-on-Write (CoV) i druge funkcije iz ReFS-a za optimizaciju performansi prilikom pravljenja aplikacija.

Pročitajte i:  Microsoft objavio da je uspeo da napravi korisni kvantni računar

Podrška za HDR pozadinu

Microsoft je konačno dodao podršku za prave HDR pozadine u Windows Preview build 23516. Međutim, postoje određena ograničenja za ovu funkciju, pošto slika mora biti u .jxr formatu i moraćete da omogućite nekoliko podešavanja i kalibrišete HDR podešavanja vašeg monitora da biste ga naterali da ispravno radi. 

Namenska aplikacija za pravljenje rezervnih kopija

Microsoft je ranije predstavio aplikaciju Windows Backup zajedno sa Dev Drive-om u verziji 23466. Nova aplikacija će vam omogućiti da napravite rezervnu kopiju svih vaših fajlova i foldera u OneDrive skladište jednim klikom na dugme. Takođe će vam pomoći da učitate podešavanja aplikacije, podešavanja i akreditive kada prvi put konfigurišete novi računar.

Funkcija vraćanja je takođe pretrpela veliku reviziju: rezervna kopija vašeg starog sistema će zadržati lokaciju aplikacija zakačenih na Start meniju i na Taskbaru. Kada budete na novom računaru, možete kliknuti na ikone aplikacija da biste ih ponovo instalirali iz Microsoft Store-a. Ova funkcija se takođe proširuje na aplikacije koje nisu u Windows prodavnici jer će vas klik na njihove ikone umesto toga usmeriti na njihovu veb lokaciju.

Pročitajte i:  Privremeni interfejs koji se "provlači" kroz Windows već 30 godina

Uz dodatak Windows rezervne kopije i poboljšane mogućnosti vraćanja, biće vam mnogo lakše da prenesete podatke na drugi sistem kada migrirate sa starijeg računara ili laptopa.

Rezime

Ažuriranje za Windows 11 23H2 takođe uključuje druge korisne funkcije, uključujući redizajnirani file explorer, Windows Copilot i poboljšanja za Windows Ink. Štaviše, ažuriranje 23H2 će biti paket male veličine, tako da nećete morati da provodite sate čekajući da se završi preuzimanje. Nemamo tačan datum objavljivanja značajnog ažuriranja, ali sudeći po prošlim izdanjima, Microsoft će ga najverovatnije postaviti negde u oktobru.

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari: