Amsterdam do 2030. uvodi zabranu na benzinska i dizel vozila

Lokalne vlasti u Amsterdamu su najavile planove za zabranu benzinskih i dizel automobila u gradu do 2030. godine. Plan pod nazivom Clean Air Action ima za cilj da holandsku prestonicu učini „svetskim liderom u transportu bez emisija štetnih gasova“.

PCPress.rs Image

Kako navode lokalne vlasti stanovnici Amsterdama „žive u proseku godinu dana manje zbog zagađenog vazduha“ i plan treba da „produžiti zdravlje prosečnog Amsterdamca za tri meseca“. Međutim, plan je već izazvao snažne reakcije u Holandiji sa RAI Vereniging, automobilskom organizacijom koja ga je označila kao „bizarnog“ i koja je postavila pitanje kako će obični građani moći da priušte električne automobile. Floris Liebrand, portparol RAI Vereniging udruženja, kaže da su planovi nerealni i da mogu povećati podele između bogatih i siromašnih, prenosi Telegraph.

„Nije realno ako pogledate automobilsku industriju“, rekao je Floris. „Kako će stanovnici Amsterdama plaćati skupe električne automobile, kada ne postoji značajno tržište polovnih vozila? U narednih deset godina automobilska industrija će razviti čistije benzinske i dizel automobile, što bi moglo da doprinese pravilnoj politici čišćenja vazduha u gradu.“

Pročitajte i:  Samovozeći automobili mogu usporiti saobraćaj 

PCPress.rs Image

„Treba naglasiti da su to naše ambicije“, rekao je Marten Grupstra, portparol sektora za transport u Amsterdamu. „Ljudi su zabrinuti zbog troškova, ali razumemo da je to velika tranzicija i da je moguća samo ako je svima dostupno: električni automobili će biti jeftiniji, ali građani koji ne mogu da priušte sebi električno vozilo trebalo bi da imaju druge olakšice ili subvencije, i treba da se uklope sa propisima zemlje.“

Prema planu do 2025. godine treba da se postavi do 23.000 mesta za električno punjenje. Grad trenutno ima 3.000. Cilj će biti postignut u više koraka koji počinju naredne godine, kada će dizel vozila koja su proizvedena pre 2005. godine biti zabranjena na ulicama glavnog grada. Od 2022. godine, zabranjen je ulazak gradskih autobusa koji zagađuju vazduh u centar grada, a tri godine nakon toga, zabranjuju se benzinski i dizel motocikli, kao i slični motorni čamci koji plove u Amsterdamu.

PCPress.rs Image

Pre dve nedelje holandska vlada je dala gradovima opciju da zabrane stare dizel automobile u ekološkim zonama, a Amsterdam je već napravio pomake i dozvolio samo električna taksi vozila i ukinuće 10.000 parking mesta u narednih sedam godina.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

Nakon javnih konsultacija, ambicije će biti stavljene na glasanje, a detaljan plan bi trebalo da bude objavljen na jesen.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,