Analitika u službi borbe protiv virusa Korona

Bolnice, zdravstvene institucije i vlade koriste SAS-ove alate kako bi optimizovali bolničko osoblje i opremu, broj kreveta i respiratora, prikupljali podatke od različitih institucija ili identifikovali potencijalne zaražene. Pandemije koje odnose stotine hiljada života predstavljaju vanredne izazove za vlade, zdravstvene sisteme i lance snabdevanja.

PCPress.rs Image

SAS sarađuje sa zdravstvenim organizacijama i vlastima širom sveta u kreiranju odgovora na izazove nastale širenjem virusa korona, stavljanjem podataka u službu donošenja odluka koje se zasnivaju na analitici.

Pomoć bolnicama u korišćenju analitičkih podataka u planiranju raspodele resursa od kritične važnosti, saradnja sa zdravstvenim vlastima u izradi epidemioloških modela koji predviđaju uticaj na populaciju i infrastrukturu i zajednički rad sa vlastima na optimalnom korišćenju zdravstvenih resursa da bi građani mogli da dobiju najbolji mogući tretman samo su neki od primera korišćenja analitike.

Primeri dobre prakse

Institut „Robert Koh“, Nemačka

Softver za analitiku može biti od pomoći u rešavanju jednog od najtežih izazova kada je u pitanju predviđanje u doba pandemije – gde i kada će biti potrebni ljudski i medicinski resursi u kapacitetima intenzivne nege. Platforma instituta „Robert Koh“ razvijena je u saradnji sa SAS-om za svega nekoliko dana i pomaže u praćenju i prilagođavanju korišćenja bolničkih kreveta na intenzivnoj nezi opremljenih respiratorima. Novi informacioni sistem pokazuje ne samo trenutnu zauzetost kapaciteta već i predviđa buduće potrebe za resursima. Na taj način, vladine agencije i bolnice mogu da prilagode raspodelu resursa da bi se zadovoljile potrebe.

Vlada Bugarske

Kroz partnerstvo SAS-a i Softver Grupe, globalne IT kompanije specijalizovane za digitalizaciju, za potrebe bugarskih vlasti kreirana je integrisana platforma COV.ID koja predstavlja centralizovani nacionalni registar slučajeva povezanih sa kovidom-19. COV.ID digitalizuje lične i medicinske podatke koje prikupljaju institucije koje rade na slučajevima povezanim sa kovidom-19 poput regionalne zdravstvene inspekcije, granične policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i lekara opšte prakse, bolnica, laboratorija. Sistem je integrisan sa SAS Visual Analytics koji pruža interaktvne, višedimenzionalne vizualizacije i automatske analize epidemioloških podataka, kao i prognoze o mogućim uticajima pandemije.

PCPress.rs Image

Klinika u Klivlendu, SAD

Optimizacija korišćenja zdravstvenih resursa ključna je u doba krize i zato su Klinika u Klivlendu i SAS kreirali inovativne modele koji pomažu bolnicama da predvide broj pacijenata, kapacitet kreveta, slobodnih respiratora i drugo. Ovi modeli, besplatno dostupni na GitHub platformi, pružaju pravovremene, pouzdane informacije za bolnice i zdravstvene organe kako bi se pružila najbolja moguća nega kako kovid-19, tako i ostalim pacijentima, kao i da bi se predvideo uticaj na lanac nabavki, finansije i ostale ključne oblasti. Za razliku od nekih prognoza koje se temelje na jednom skupu pretpostavki, ovi analitički modeli mogu se u realnom vremenu prilagođavati promenama stanja ili podataka. Na primer, modeli mogu uračunati učinke socijalnog distanciranja na širenje oboljenja.

Bolnica „Polikliniko Đemeli“, Italija

Vrhunske bolnice poput „Polikliniko Đemeli“  u Rimu, suočile su se sa izazovom da u veoma kratkom roku predvide broj slučajeva, brzo analiziraju dijagnostičke i terapijske informacije iz zdravstvenih kartona, racionalno raspodele resurse, i na kraju da pripreme dugoročnu strategiju uz pomoć analitičkih alata i veštačke inteligencije.

SAS-ova kovid-19 kolekcija sadrži besplatne analitičke modele, javnu platformu za praćenje širenja epidemije, okruženje za istraživanje podataka u SAS Viya, kao i pristup besplatnim obukama.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,