BIZIT plus

Analiza pomoću PowerPivot-a

Budući da je Excel tokom evolutivnih promena povećavao količinu podataka s kojima barata, potreba za efektivnim analiziranjem stotine hiljada ili čak miliona redova podataka takođe je rasla. Počevši od Excel‑a 2007, pojedinačni Excel radni listovi probili su magičnu granicu od milion redova – mogu da memorišu 1.048.576 redova podataka. Ovaj povećani kapacitet učinio je radne listove koji su pohranjivali velike zbirke podataka sporijim. Usporenje su nosili i PivotTables i drugi elementi radna sveske zasnovani na velikom skupu podataka.

Novije verzije Microsoft Excel programa donele su PowerPivot. Prvo se pojavio kao dodatak za Excel 2010, ali nakon inicijalnog uspeha, u narednim verzijama direktno je uključen u podrazumevanu Excel konfiguraciju. Koristeći PowerPivot, možete upravljati zbirkama podataka koje sadrže više miliona redova, bez ranijeg dovijanja preko širenja podataka na više radnih listova. Kalkulacije i sumiranja brzo se izvršavaju, bez obzira na obim prikupljanih podataka. Štaviše, možete definisati odnose između više tabela za kombinovanje podataka na smislen način. To se postiže tako što Excel u velikoj meri kompresuje podatke kako bi smanjio ukupnu veličina fajla radne sveske.

Pročitajte i:  Rad sa više radnih listova

Možete i proširiti funkcionalnost programa Excel instalacijom PowerPivot add‑in‑a. Instaliranje dodatka omogućava da filtrirate podatke dok ih unosite, preimenujete tabele i kolone tokom uvoza, definišete odnose između tabela i definišete ključne indikatore učinka (tzv. KPI) za primene poslovne inteligencije (BI). Za detaljno upoznavanje s brojnim aspektima PowerPivot tehnologije, preporučujemo posetu sajtu www.PowerPivot.com.

(Objavljeno u PC#255)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,