BIZIT plus

Androd slavi 11. rođendan

Pored search-a, te kandidata kao što su Chrome i Maps, Android je sigurno u vrhu najznačajnijih Google-ovih proizvoda, a 23. septembra puni 11 godina.

PCPress.rs Image

Pre nekoliko nedelja se pojavio Android 10, budući da Google svake jeseni lansira novu verziju operativnog sistema, a od pojave prve verzije proteklo je čitavih 11 godina, budući da se 23. septembra 2008. pojavila zajedno sa telefonom HTC Dreamprvim koji je podržao Android. Novi operativni sistem bio je temelj Google-ove vizije kada su pametni telefoni u pitanju, a pojavio se godinu dana pre nego što je Apple predstavio iPhone. Tokom poslednjih deset godina operativni sistem je doživeo radikalne transformacije, ali su neke od korisnih funkcija prisutne od samog početka, poput opcije koja je omogućavala da se korisnici na svoje Google naloge loguju i preko telefona. Tako su Google Calendar, Contacts i Gmail postali dostupni preko pametnih telefona, što je značajno olakšalo baratanje važnim informacijama. Danas je tu 2,5 milijardi aktivnih Android uređaja, a možda je najimpresivnije to koliko je ova platforma bila fleksibilna tokom godina, te uspela da ostane funkcionalna kako na premijum, tako i na telefonima iz nižih segmenata, te stigne i na druge uređaje, poput TV prijemnika i infotainment sistema u automobilima.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

PCPress.rs Image

Ostaje da se vidi šta će se sa ovim operativnim sistemom događati u narednih 10 godina, ali šta god da se dogodi sigurno je da Android već zauzima značajno mesto na istorijskoj lestvici, ako ništa drugo a ono zbog toga što se radi o najuspešnijem i najkorišćenijem operativnom sistemu još od najslavnijih dana Windows-a 95.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: