Android 11 i nove korisne funkcije

Verzija Android 11 je tu već neko vreme, a sa njom je stigla je i dugo očekivana funkcija za snimanje ekrana. U pitanju je ugrađeni screen recorder koji ne zavisi od drugih aplikacija, te korisnicima daje više slobode. Tu su i Conversations and Bubbles, a pored ovih stigle su i neke druge manje ili više korisne novine.

PCPress.rs Image

Već smo pisali o tome da je promena u odnosu na Android 10 suptilna, pa se najčešće radi o poboljšanjima za već postojeće funkcije, poput bolje 5G podrške. Nova verzija operativnog sistema, uprkos tome što nema krupnih promena, ipak nudi osveženje, te osećaj da uređaji bolje rade, te da su efikasniji.

Zanimljivo osveženje došlo je i na Power button meni. Pritisak na Power dugme je sve do sada otvarao samo funkcije za restartovanje, te isključivanje uređaja, a sa verzijom Android 10 stigle su i nove funkcije. Sa verzijom 11 pritisak na ovo dugme otvara bogatiji meni, a tasterima za kontrolisanje uređaja su se pridružili i oni za upravljanje pametnim domaćinstvom, te digitalnim novčanikom za kriptovalute. Problem je u tome što Google od spoljnih proizvođača ne zahteva da podrže ovu funkciju, tako da je na nekim telefonima još uvek nema.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

PCPress.rs Image

Još jedna korisni funkcija u vezi je sa davanjem dozvola aplikacijama koje se pokreću, a Android 11 omogućava privremene dozvole zahvaljujući kojima aplikacija traženim funkcijama na telefonu može da pristupa samo dok je aktivna, samo jednom, ili više puta.

PCPress.rs Image

Korisnicima je omogućeno i da programiraju dark mode, pa sada mogu da podese da se aktivira u sumrak, a ugasi u svitanje. Korisnici pored toga mogu sami da biraju period u kojem će tamni mod biti aktivan, a oni koji su funkciju testirali tvrde da je zanimljivo kada telefon samostalno pređe u dark mode.

PCPress.rs Image

Pored pomenutih funkcija tu su i novi emotikoni, poboljšano pinovanje aplikacija u okviru share menija, preciznija podrška za zakrivljene ekrane, Wireless Android Auto, te druge koje Android operativni sistem guraju napred, uprkos izostanku revolucionarnih promena u odnosu na verziju 10.

Izvor: Android Police

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,