TikTok i WeChat odlaze iz američkih prodavnica aplikacija

Trumpova administracija je još 6. avgusta izdala nekoliko naređenja koja se tiču kineskih tehnoloških kompanija, te zabranjuju sve transakcije koje se kreću od Sjedinjenih Američkih Država ka firmama koje su označene kao nepodobne. Mnogi su se odmah fokusirali na TikTok, ali bi daleko veće posledice mogla da ima mera koja cilja aplikaciju WeChat, te kompaniju Tencent. Obe aplikacije 20. septembra odlaze iz američkih prodavnica aplikacija, a potez se opisuje kao „pitanje nacionalne bezbednosti“.

PCPress.rs Image

Aplikacije koje su u vlasništvu kompanija Tencent i ByteDance neće više moći da se nađu u iOS App Store-u i Google Play Store-u, a kompanijama je zabranjeno da ih distribuiraju i preko bilo kojih drugih kanala. Potez je usledio zbog zabrinutosti za bezbednost korisnika, budući da aplikacije prikupljaju podatke, a zabrana je došla uprkos tome što se govorilo o potencijalnom partnerstvu između kompanija Oracle i ByteDance, budući da je Trump na kraju izjavio da mu se taj dogovor od početka nije dopadao.

PCPress.rs Image

TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama ima preko 100 miliona korisnika, dok WeChat ima oko 19 miliona dnevnih korisnika, tako da je broj onih koji će ostati uskraćeni ukidanjem ovih aplikacija nezanemarljiv.

Pročitajte i:  EU otvara formalni postupak protiv TikToka

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,