Android 14 bi mogao da blokira instaliranje starih aplikacija

Opciona funkcija bi mogla da poboljša bezbednost.

PCPress.rs Image

Povećanje bezbednosti i privatnosti korisnika

Sledeća verzija Android-a mogla bi da zabrani instaliranje starih aplikacija u nekim okolnostima. Prema izveštajima 9to5Google-a, promena koda ukazuje na to da će Android 14 blokirati korisnike da učitavaju aplikacije sa strane. Odnosno da ih instaliraju van Play prodavnice. Zapravo biće onemogućene one aplikacije koje ne podržavaju minimalnu verziju operativnog sistema. Nova funkcija će zaustaviti instalaciju posebno starog softvera. Međutim, Google očekuje da će „progresivno“ podići prag i zahtevati najmanje Android 6.0 Marshmallow.

Ovakav potez ima za cilj da poveća bezbednost i privatnost. Sajber napadači koji kreiraju zlonamerni softver neće moći da ciljaju stare verzije Android-a kako bi izbegli bezbednosne mere u novim verzijama, navodi Google. Google već zahteva da aplikacije u Play prodavnici podržavaju najmanje Android 12 operativni sistem. Međutim, instaliranje novog operativnog sistema odbiće pokušaje instaliranja starih aplikacija preko veba ili prodavnica trećih strana.

Međutim, ovo neće niti potpuna zabrana ako neki korisnici odluče da instaliraju određenu aplikaciju. I dalje će postojati način da se aplikacije instaliraju preko komandne linije. Nova politika ima za cilj da spreči ljude da nesvesno instaliraju malver. Ako korisnici instaliraju staru aplikaciju na uređaj koji poseduje Android 14 operativni sistem sa uključenom novom opcijom verovatno znaju šta rade.

Pročitajte i:  realme 12 Pro: Harmonija stila i performansi

Generalno, slabo je uočljivo da Google uopšte ograničava „bočno učitavanje“. Za neke je to razlog da kupe Android telefon umesto iPhone-a. Postoji mogućnost slobodnog instaliranja aplikacija koje nisu dostupne u zvaničnoj prodavnici.

Međutim, nije iznenađujuće da Google polako suzbija te kriterijume. Kreatori Android malvera često se oslanjaju na „bočno učitavanje“ upravo zato što tu postoji manje ograničenja nego u Play prodavnici. Blokiranje starih aplikacija neće staviti tačku na malver, ali će pooštriti ukupnu bezbednost platforme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,