Android 15 će proveriti da li ste to vi kada se povežete sa računarom.

Google je upravo objavio Android 15 Developer Preview 2 (DP2), i postoje brojne promene koje treba istražiti u ovoj verziji. Sada se ispostavlja da je kompanija dodala sigurnosnu meru za USB povezivanje.

PCPress.rs Image

Nije savršeno, ali ova funkcija Androida 15 trebalo bi da vam pruži više mira

Android Police je otkrio da Android 15 DP2 sada zahteva od korisnika da se autentifikuju putem biometrije (npr. otiska prsta) ili koda za otključavanje uređaja prilikom promene USB režima telefona.

Android telefoni omogućavaju korisnicima da prebacuju između režima prenosa fajlova/Android Auto, USB povezivanja na internet, MIDI, PTP, ili opcije veb kamere kada su povezani sa drugim uređajem poput računara.

Ovaj zahtev za autentifikacijom je korisno dodatno sredstvo, jer sprečava nekoga da pristupi vašim fajlovima putem računara u slučaju da imaju pristup vašem otključanom telefonu. Na primer, možda ste zamolili nekoga da vam napuni telefon preko njihovog računara, ili ste privremeno predali uređaj tehničaru u radnji za popravku.

Izvor primećuje da još uvek postoji mali sigurnosni propust za telefone sa omogućenim opcijama za programere. Konkretno, još uvek je moguće da neko dođe do vaših podataka ako omoguće autorizaciju za USB debagovanje.

Ipak, ovo je razumna odluka kompanije Google jer uvodi dodatni sloj sigurnosti kako bi se sprečila krađa podataka. Nadamo se da će ostati u konačnoj stabilnoj verziji Androida 15.

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari:
SBB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *