Android dobio FIDO2 sertifikat za budućnost bez lozinki

Trenutno lozinke i dalje vladaju većinom naših naloga na mreži. Dok su lozinke i dalje veoma funkcionalne, one izazivaju određene probleme kao što su njihovo zaboravljanje, te mogućnost da neko drugi pogađa ili ih otkrije i tako dobije pristup našim nalozima. Dobra vest je da je na MWC 2019 konferenciji, FIDO alijansa objavila da je Googleov Android operativni sistem sada FIDO2 sertifikovan.

PCPress.rs Image

Neće vam trebati najnoviji uređaj da biste to iskoristili. Nov sertifikat radi sa bilo kojim kompatibilnim uređajem koji poseduje najmanje Android 7.0 Nougat operativni sistem, odmah ili putem ažuriranja Google Play usluga. Za one koji nisu upoznati, suština je u tome što će sa FIDO2 standardom korisnici moći da koriste druge načine autentifikacije osim lozinki za prijavljivanje na veb sajtove i aplikacije, koristeći otisak prsta ili fizički sigurnosni ključ. U stvari, još 2018. godine, Microsoft je izdao ažuriranje za Windows 10 koje je omogućilo prijavljivanje bez lozinki.

Prema rečima Christiaan Brand, Product Manager-a u Google-u, „Google je dugo radio sa FIDO alijansom i W3C na standardizaciji FIDO2 protokola, što svakoj aplikaciji daje mogućnost da se kreće izvan autentifikacije lozinkama i istovremeno pruža zaštitu od phishing napada. Današnja najava FIDO2 sertifikata za Android pomaže da se ova inicijativa pomakne napred, dajući našim partnerima i programerima standardizovani način pristupa sigurnim ključevima na svim uređajima, kako na tržištu tako i na budućim modelima, kako bi izgradili prikladne biometrijske kontrole za korisnike.“

Ova najava nije iznenađenje jer je Google ranije lansirao sigurnosni ključ Titan, USB dongle koji autentifikuje korisnika sve dok je on uključen u računar. Ostali slični proizvodi uključuju Yubico-v YubiKey koji se može koristiti i za mobilne uređaje.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,