Čovek na Zemlji: Mapiranje zagađenih područja

Startap Descartes Labs kreirao je mapu ljudskih naselja i industrijskih područja koja grafički prikazuje čovekov uticaj na okolinu.

PCPress.rs Image

Osvetljeni delovi tako prikazuju područja sa najvećom emisijom azot-dioksida, gasa koji nastaje kao proizvod sagorevanja, te doprinosi pojavama kao što su kisele kiše, smog, te utiče na disajne puteve ugroženih građana. Iako postoje i prirodni izvori azot-dioksida, čovek je ipak najveći emiter, budući da saobraćaj, fabrike, pa čak i uređaji poput malih kosilica za travnjake, azot-dioksid šalju direktno u atmosferu. Šumski i drugi požari takođe doprinose povećavanju količine ovog toksičnog gasa u vazduhu, a podaci na osnovu kojih je napravljena mapa su prikupljeni od Sentinel 5 satelita, koji je lansiran u oktobru 2017. kako bi pratio promene u atmosferi. Ovaj satelit je deo šire porodice satelita koje je lansirala Evropska svemirska agencija, te ostali prate promene u vegetaciji, temperaturi, pa čak i promene na lednicima na Antarktiku.

PCPress.rs Image

Ova mapa je jedna verzija iz serije koju je Descartes Labs objavio u februaru, a nastala je od pojedinačnih slika koje je Sentinel-5P prikupio tokom avgusta i septembra 2018. Eksperti ističu da azot-dioksid u atmosferi ne opstaje dugo, tako da ne može da ode daleko od područja u kojem je nastao, pa je najveća koncentracija u onim područjima sa najvećom gustinom saobraćaja.

Pročitajte i:  Mehaničko drvo može da zameni hiljadu pravih stabala

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,