Top50 Glas publike

McAfee upozorava da bi 2019. mogla da bude “godina malvera”

Nakon što je tokom 2018. zabeležena zabrinjavajuća epidemija lažnih aplikacija, McAfee je otkrio da bi prema poslednjim izveštajima 2019. godina mogla da bude ona u kojoj bi malveri ugrozili nezamislivo veliki broj uređaja.

PCPress.rs Image

Najveći problem su već pomenute lažne aplikacije, te malveri koji rudare kriptovalute bez znanja korisnika, te poslednji McAfee Mobile Threat izveštaj upozorava na povećani broj pretnji za mobilne i IoT uređaje. Upozorenje se oslanja na rezultate koji ukazuju na 600 različitih malicioznih aplikacija za rudarenje kriptovaluta koje su tokom 2018. mogle da se pronađu u okviru 20 različitih online prodavnica. Najviše pažnje je posvećeno lažnim aplikacijama, budući da eksperti tvrde da su one najveći razlog za brigu, te ih je u junu 2018. bilo oko 10 hiljada, da bi se do kraja godine taj broj popeo na čak 65 hiljada.

Najviše lažnih aplikacija nastalo je po ugledu na popularne modele, kao što je Fortnite, što im je omogućilo da privuku veliki broj korisnika, te su ovi maliciozne aplikacije preuzimali i preko linkova koji su nuđeni i izvan zvaničnih prodavnica, što je ponašanje kakvo se ne preporučuje. Lažne aplikacije mogu da se koriste za čitav spektar malicioznih aktivnosti, a od agresivnog prikazivanja reklama, , pa sve do instaliranja skrivenih programa i malvera.

Pročitajte i:  Fortnite na iOS-u još ograničeniji

PCPress.rs Image

Iz McAfee-ja tako upozoravaju da je 2018. bila godina mobilnog malvera, a da bi 2019. mogla da bude godina malvera koji će se pojavljivati “na sve strane”, što znači da napadi neće uticati samo na računare i na pametne telefone, već i na sve uređaje koji su već povezani na IoT, te na digitalne asistente, i sve ostalo do čega budu uspeli da stignu.

Izvor: Tech Radar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,