BIZIT plus

Android malver krade Facebook naloge

Malver kampanje su skoro svakodnevna pojava, a u akcijama se otima sve od lozinki do brojeva telefona. Jedan stari malver se maskira u edukativne aplikacije i napada korisnike kad se najmanje nadaju.

PCPress.rs Image

U pitanju je malver koji krade podatke za logovanje na Facebook, a aktivan je od 2018. godine. Do sada je inficirao preko 300 hiljada uređaja u 71 zemlji, a neke maliciozne aplikacije su bile dostupne i u Google Play prodavnici, te su poslužile za širenje trojanaca. Kasnije su uklonjene, ali se malver već bio raširio.

malware

Jedan od trojanaca je dobio ime Schoolyard Bully, a odličan je primer za to kako maliciozni programi mogu da se preruše i naizgled bezopasne, čak korisne aplikacije. Tako sakriveni kradu osetljive podatke koji mogu da se nađu na Facebook nalozima žrtava. Iako krađa login podataka zvuči manje ozbiljno nego otimanje podataka o kreditnim karticama, eksperti ističu da napadači preko društvenih mreža mogu da dođu do osetljivih informacija uz pomoć kojih mogu ozbiljno da ugroze žrtve.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google će blokirati Android korisnike od instaliranja 'nesigurnih' aplikacija
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,