BIZIT plus

Android na televizorima

Hoće li budući televizori biti zasnovani na Android operativnom sistemu? Možda i neće, ali sadašnje televizore možete i te kako „opametiti“ ako im pridodate Android uređaj. I malo softvera za njega…

AndraTVAndraTV2Proizvođači su dodavanje Interneta predstavili kao „opamećivanje“ televizora te su novi uređaji dobili prefiks Smart TV. Sve to navodi na pomisao da bi se u bliskoj budućnosti mogao promeniti način gledanja televizije. Osim praćenja vesti, vremenske prognoze i informacija, na pametnim televizorima je moguće pristupiti i video‑servisima. Praktičnost i popularnost video‑servisa naterala je informativne redakcije da pokreću sopstvene, pa već sada skoro sve televizije na svoje portale postavljaju priloge, pa čak i cele emisije. Za korisnike koji nemaju televizor sa Internet konekcijom predviđena je mogućnost korišćenja set‑top box‑a koji će „opametiti“ postojeći TV uređaj.

Kutija na TV-u

Izraz set‑top box označava uređaj koji spoljni signal priprema i prikazuje na televizoru, a kod nas se koristi za DVB‑T2 prijemnike zemaljske digitalne televizije, u poslednje vreme i za „opametnjivače“ televizora. Korišćenje svih potencijala Interneta za praćenje TV programa i servisa nije baš lako ostvarljivo zbog ograničene podrške u Smart TV‑ima. Pametni televizori i set‑top boksovi imaju sopstvene platforme pa je na većini nemoguće proizvoljno dodavati servise i linkove ka TV strimovima. Pošto nije racionalno menjati televizor ili set‑top boks u zavisnosti od instaliranog softvera, rešenje može biti pronalaženje set‑top boksa sa prilagodljivom platformom.

Pročitajte i:  Android TV dodaje nove prečice na početnom ekranu

Ekspanzija Android-a proširila se i na set‑top boksove, što je olakšalo stvaranje savršenog Internet televizora. Odskoro dostupni na našem tržištu, mali računari sa Android‑om, zapravo tableti bez displeja, GPS čipa i žiroskopa (što im je znatno smanjilo cenu) imaju mogućnost povezivanja HDMI konekcijom s monitorima ili televizorima. Ovi mali računari cenovnog ranga između 60 i 130 evra pružaju mogućnost emitovanja multimedijalnog sadržaja i do HD rezolucija (neki čak i 2160p) i pristup Internet servisima, klijent programima koji su dostupni na GooglePlay‑u.

AndraTV3Android set-top boksovi mogu se naći u nekoliko oblika, s daljinskim upravljačem ili bez njega. Oni veličine USB dongle‑a ubadaju se u HDMI slot na televizoru a napajaju se kablićem iz USB slota pa rade dok je televizor uključen. Internet konekciju s kućnim ruterom ostvaruju bežično, a za potpunu kontrolu moguće im je dodati bežične ili žičane tastature i miševe.

Uređaji nešto većih dimenzija (89×35×11 mm) se povezuju na sličan način, ali ih smeštamo iza televizora. Najskuplji su dodaci koji liče na set‑top boks – oni nude efikasniju komunikaciju, na primer RJ45 LAN, više USB konektora ili RCA priključke koji će „opametiti“ i televizore bez HDMI interfejsa.

Pročitajte i:  Android TV dodaje nove prečice na početnom ekranu

Šta pamet donosi

Osim pregleda multimedijalnog sadržaja, čitanja vesti i posmatranja video‑sadržaja, Android set‑top boksom je moguće pratiti i TV programe koji se emituju preko Interneta. Aplikacijama poput SPB TV mogu se pratiti strani programi u niskoj rezoluciji, ali se od portovanja najpoznatijeg multimedijalnog plejera (XBMC) na Android s pravom očekuje najviše.

Portovanje XMBC‑a (koje je u ovom trenutku u razvoju, pa su dostupne razne beta verzije) značajno je i zbog postojanja brojnih sistemskih i programskih dodataka (add‑ons), od kojih je najpoznatiji Navi‑X, agregator javnog multimedijalnog on‑line sadržaja koji sadrži i linkove ka TV programima koji se prenose preko Interneta. XBMC za Android trenutno nije stabilna aplikacija i na nekim uređajima ga je nemoguće pokrenuti, a na nekima ne može samostalno da reprodukuje HD sadržaj. Ali, verujemo da će on uskoro biti potpuno spreman za rad.

Teško je reći da li će set‑top boks sa brzom Internet vezom zameniti kablovski prenos TV kanala i promeniti pristup praćenju programa, ali polako postaje jasno da će Android uređaji biti ugrađeni u moderne televizore… ili barem da će stajati pored njih.

Pročitajte i:  Android TV dodaje nove prečice na početnom ekranu

Jovan Mirović

(Objavljeno u časopisu PC#197)

Facebook komentari: