BIZIT 2022

Internet vodič – www.bitly.com

Svi znamo za Bit.ly servis koji je postao sinonim za sa skraćivanje dugačkih Web adresa koje vode do konkretnih članaka na pojedinim sajtovima.

BitlyMada se u poslednje vreme pojavilo mnoštvo sličnih servisa, Bit.ly je ostao šampion jer je prvi počeo sa pojednostavljivanjem adresa koje delimo sa prijateljima. Dugačke adrese mogu da se prosleđuju dalje, ali ne samo putem mail-ova, već i preko postova na blogovima i društvenim mrežama.

Vaši deljeni linkovi će izgledati mnogo urednije kada se skrate na magičnih 13 znakova. Odnedavno je Bit.ly prebacio akcenat sa svog libijskog domena na Bitly.com, pa vas preusmerava na ovaj sajt kada pokušate da odete na početnu stranu www.bit.ly.

Stari skraćeni linkovi i dalje funkcionišu, štaviše, i sada kada pravite nove linkove, svi oni će i dalje biti na adresama koje počinju sa Bit.ly. Ipak, na novoj adresi koju posećujete svakog puta kada skraćujete, očekuje vas poboljšana funkcionalnost.

Skraćivanje je moguće kako preko naslovne stranice, uz logovanje i bez njega, tako i preko ekstenzija popularnih browser‑a, te preko mobilnih uređaja ili alata trećih strana koje koriste Bitly API. Registrovanim korisnicima su na raspolaganju i analitičke platforme koje analiziraju posećenost svih vaših Internet prečica, čime možete da poboljšate saobraćaj na portalima i društvenim mrežama.

Pročitajte i:  Rusija, internet, cenzura i izolacija

Uređuje Vladislav Struharik

(Objavljeno u časopisu PC#197)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,