ePlaneta

Alarmantni propust u bezbednosti Android TV uređaja može dovesti do ugrožavanja vaše Gmail adrese

Ne prijavljujte se na Android TV uređaj koji nije vaš.

PCPress.rs Image

Šta treba da znate

Nebezbednost u Android TV-u bi mogla dozvoliti neovlašćen pristup Gmailu i drugim povezanim uslugama ako neko fizički pristupi uređaju. Putem Android TV box-a, pojedinci mogu potencijalno hakovati Google nalog korisnika, ugrožavajući Gmail i Google Drive. Inicialno, Google je implicirao da je ovo ponašanje očekivano, ali kasnije je priznao propust u bezbednosti i tvrdio da ga je popravio na novijim Google TV uređajima.

Propust u bezbednosti Android TV-a bi mogao omogućiti bilo kome da špijunira vaš Gmail i druge povezane usluge ako dođe do vašeg uređaja.

Prema video snimku objavljenom na YouTube-u od strane Camerona Graya ranije ove godine, ako neko dođe do Android TV box-a, oni praktično mogu hakovati Google nalog osobe koja se poslednja prijavila, uključujući njihov Gmail i Google Drive.

Ako Google Chrome primeti Google nalog na uređaju na kojem je instaliran, automatski vas prijavljuje na sve Google usluge koje posetite. S obzirom da je Android TV u osnovi Android, tretira prijavljivanje vlasnikovog Google naloga kao trajno, pa automatski ulazi u odobrene aplikacije iz Play prodavnice.

Pročitajte i:  Google ponovo odlaže gašenje kolačića

Iako Google zvanično ne dozvoljava instaliranje Chrome-a na Android TV, još uvek ga možete “sideloadovati” kako biste ga ubacili. A kada ga imate, imate pristup Gmailu, Drive-u i svim ostalim uslugama.

Početni stav Google-a sugerisao je da je ovo kako treba da funkcioniše, što je tehnički tačno. Ali to je i dalje velika bezbednosna greška. Nedavno, Google je rekao da je rešio problem na novijim Google TV uređajima.

Google je rekao da većina njegovih Google TV uređaja sa najnovijim softverskim nadogradnjama više ne dozvoljava ovakvo sumnjivo ponašanje. Ali za ostale uređaje, Google radi na tome da uskoro izbaci popravku.

U saopštenju za 9to5Google, kompanija je pojasnila da od sada, kada “sideloadujete” Chrome na Google TV i Android TV, on neće automatski koristiti prijavu vašeg Google naloga kada pokušavate da pristupite Gmailu ili Google Drive-u na uređaju.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *