ERP 2024

Android šalje Google-u 20 puta više podataka nego što iOS šalje Apple-u

Bez obzira da li imate iPhone ili Android uređaj, on neprekidno šalje podatke, uključujući vašu lokaciju, broj telefona i detalje o lokalnoj mreži u Apple ili Google.

PCPress.rs Image

Google osporava procenu, rekavši da se zasniva na pogrešnoj metodologiji

Sada je istraživanje pružilo upoređivanje koje sugeriše da, iako iOS i Android prikupljaju podatke non-stop – čak i kada su uređaji u stanju mirovanja, odmah van kutije ili nakon što su korisnici onemogućeni – Google mobilni OS prikuplja oko 20 puta više podataka od svog Apple konkurenta. I iOS i Android prenose telemetrijske podatke, čak i kada se korisnik nije prijavio ili je izričito konfigurisao postavke privatnosti da bi onemogućio takvo prikupljanje. Oba operativna sistema takođe šalju podatke Apple-u i Google-u kada korisnik radi jednostavne stvari, poput umetanja SIM kartice ili pregledanja ekrana sa podešavanjima.

Čak i kada je neaktivan, svaki uređaj se povezuje sa svojim pozadinskim serverom u proseku na svakih 4,5 minuta. Nisu samo OS-ovi slali podatke Apple-u ili Google-u. Prethodno instalirane aplikacije ili usluge takođe uspostavljaju mrežne veze, čak i kada nisu otvorene ili korišćene. Dok je iOS automatski slao Apple podatke iz Siri, Safari i iCloud, Android je prikupljao podatke iz Chrome-a, YouTube-a, Google dokumenata, Safetyhub-a, Google Messenger-a, sata ne telefonu i Google search bar-a. Android se ističe u količini podataka koje prikuplja.

Pročitajte i:  Blizanci na AI zadatku

Prilikom pokretanja, Android uređaj šalje Google-u oko 1 MB podataka, u poređenju sa iOS-om koji Apple-u šalje oko 42 KB. U mirovanju Android šalje Google-u otprilike 1 MB podataka svakih 12 sati, u poređenju sa iOS-om koji Apple šalje oko 52 KB u istom periodu. Samo u SAD-u Android kolektivno prikuplja oko 1,3 TB podataka na svakih 12 sati. U istom periodu iOS prikupi oko 5,8 GB. Google je osporio nalaze, rekavši da se zasnivaju na neispravnim metodama za merenje podataka koje prikuplja svaki OS.

Reakcije špijunočinitelja™

Nezvanično, predstavnik Google-a je rekao da korisnik ne može da onemogući celokupno prikupljanje telemetrijskih podataka od strane Google OS-a. Usage i Diagnostics checkbox Android-a, ne pokriva telemetrijske podatke za koje Google smatra da su neophodni za normalno funkcionisanje uređaja. Na primer, telemetrijske informacije koje prikuplja usluga za konfiguraciju uređaja potrebne su za ažuriranje i zakrpe OS-a. Portparol je takođe osporio metode koje je istraživanje koristilo za merenje količine podataka koje je prikupio iOS. Eksperimentalno podešavanje koje su koristili nije zahvatilo određene vrste podataka, poput UDP/QUIC saobraćaja, koji se obično prenosi putem pametnih telefona.

Pročitajte i:  Google i Epic Games - nastavak borbe

Portparol Apple-a je rekao da kompanija pruža transparentnost i kontrolu ličnih podataka koje prikuplja, da nudi zaštitu privatnosti koja sprečava Apple da prati lokacije korisnika i da obaveštava korisnike o prikupljanju podataka vezanih za lokaciju. U istraživanju su korišćeni Google Pixel 2 sa Android 10 i iPhone 8 sa iOS 13.6.1.

Istraživač Douglas Leith sa Trinity College-a je rekao da je prikupljanje podataka od oba OS zabrinjavajuće, jer je povezano sa korisnikovim imenom, emailom, podacima o platnim karticama, a možda i sa drugim uređajima koje korisnik ima. Štaviše, stalne veze sa pozadinskim serverima nužno otkrivaju IP adresu uređaja i, shodno tome, opštu geografsku lokaciju korisnika, a trenutno postoji malo, ako uopšte postoji, realnih opcija za sprečavanje ovog deljenja podataka.

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,