BIZIT plus

Android TV – nova era televizije

Ako savremeni televizor već mora da bude SmartTV, da li je uputno razvijati nove operativne sisteme za njega ili je lakše prilagoditi neko, već postojeće rešenje? Ili to rešenje već postoji – Android TV je razvijeniji i rasprostranjeniji nego što mislite.

PCPress.rs ImageVeć neko vreme je očigledno da se globalna slika ICT tržišta pomera u smeru dominacije tehnoloških giganata. Zlatno vreme operatera, posebno onih mobilnih kao i tradicionalnih telekoma je, uslovno rečeno, na izmaku. Pomislite koliko ste recimo SMS poruka prosečno slali mesečno pre deset godina? Pa to pomnožite sa par dinara po poruci. Pa onda još koliko (miliona) pretplatnika ima operater. A šta danas obično koristite za dopisivanje – Viber, WhatsApp, možda čak WeChat? Koliko košta jedna poruka? Ništa. Treba vam samo internet konekcija. Dodajmo ovome govorne servise koje je odavno „načeo“ Skype, a nastavili svi ostali, YouTube kao dugogodišnji izvor besplatnih video klipova, bum koji je prvo Netflix napravio sa filmovima da bi se i drugi takmaci uključili u trku i postaje bolno jasno da je danas sve manje bitno koji operater vam je pružalac usluga.

Pročitajte i:  Android TV dodaje nove prečice na početnom ekranu

Veliki operateri koji su neprikosnoveno vladali tržištem telekomunikacija knjižeći stalni rast, pre svega zbog vrtoglave penetracije mobilnih i broadband servisa sada gube neverovatne iznose zbog OTT aplikacija, jer su oni ili besplatni, ili novac od pretplate ide nekom drugom…

Ostatak teksta možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa PC Press koje je ovog meseca potpuno besplatno.

Za čitanje iz bilo kog browsera posetite link:

http://pc-press.mwtatooine.net/

Ako koristite pametni telefon besplatne aplikacije za čitanje digitalnih izdanja preuzmite sa adresa:

https://goo.gl/DbCF5G (Android)

http://apple.co/1Hg4Csr (iOS)

(Objavljeno u PC#249)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,