BIZIT plus

Novi Uber skandal: koristili tajne agente za špijunažu

Otkriven je još jedan Uber skandal koji skoro pa garantuje zatvaranje ove kompanije za posredovanje između prevoznika i putnika. 

Wymo optužio Uber za špijunažu skandal

Ima li kraja užasnim potezima nekada besprekorne kompanije? Nedavno je na američkom sudu otkriveno da je Uber koristio tajne agente kako bi špijunirali konkurenciju. Na ovaj način su nadgledane druge kompanije kako bi se pratio njihov razvoj i krale industrijske tajne. Na suđenju oko patenata Waymo je optužio Uber da im je krao tehnologiju.

Pismo od strane bivših zaposlenih u Uberu izazvalo je intervnu istragu u maju, koja do sada nije bila objavljena. Novo rukovodstvo kompanije dalo je izjavu koja manje više konstatuje pređašnje grehe uz komentar “nećemo više”:

“Iako nismo potvrdili tvrdnje u pismu, kao ni tvrdnje vezane za Waymo, naše novo rukovodstvo je odlučno da se ubuduće ponaša pošteno i iskreno, verujući u svoje ideje i tehnologiju.”

Pismo koje diskredituje Uber

Optužbe je u pismu naveo Richard Jacobs koji je radio u Uberu do februara ove godine. On je napustio kompaniju nakon incidenta kada veruje da je nepošteno sklonjen na nižu poziciju. On je naveo da je špijuniranje vršeno putem anonimnih servera, telekomunikacione arhitekture i hardvera i softvera koji ne bi mogao da se dovede u vezu sa Uberom.

Pročitajte i:  Kako je Uber promenio ekonomiju

Jacobs se na kraju dogovorio vansudski sa Uberom za sumu od 4,5 miliona dolara. Nakon toga je izjavio da nešto od stvari koje je izjavio nisu tačne, naročito onaj deo o krađi Waymo tajni. Ipak, većina stvari iz njegovog pisma je potvrđeno, kao što je pristup medicinskim kartonima žena koje su optužile vozače Ubera za silovanje. 

Jedan od bizarnijih slučajeva je tvrđnja Jacobsa da je Uber imao tim za nadgledanje koje je slao u hotele gde je odsedala konkurencija kako bi prisluškivali razgovore direktora! Oni su hteli da nadgledaju konkurenciju kako bi videli reakcije na vest da će Uber dobiti značajne investicije iz Saudijske Arabije. Ovo je samo vrh planine skandala kojih ova IT kompanije ne može nikako da se reši. Sada je jasno da je dolazak Ubera u Srbiju praktično nemoguća misija. Taksi aplikacija je daleko od nas, bar ona koja se zove Uber.

Izvor: BBC

 

Facebook komentari: