Angry Birds izašle na berzu

Kompanija Rovio Entertainment, tvorac igre za mobilne telefone – Angry Birds, odlučila je da plasira svoje deonice na berzi u Helsinkiju, a sa početnom cenom od 11,5 evra po deonici. Tako celokupna vrednost kompanije iznosi nešto preko milijardu dolara, što je polovina sume kojoj se kompanija nadala.

PCPress.rs Image

Iako su razne aplikacije iz Rovio ponude do sada preuzete preko 3,7 milijardi puta, te je ova kompanija jedan od najpoznatijih svetskih developerskih studija – koja je licencu za Angry Birds uspela da unovči kroz filmske te razne druge projekte, finansijsko stanje kompanije se poslednjih godina postepeno menjalo.

Rovio je prošlu godinu zaključio sa prihodima od 191,7 miliona evra, te je tako ostvario dobit, i to na račun Angry Birds filma koji je u bioskope stigao u maju 2016. godine. Ovu godinu je započeo dvostruko bolje nego prethodnu, te je u prvih šest meseci zaradio 153 miliona evra. Od juna je stanje počelo da se pogoršava, pa su se u kompaniji odlučili za inicijalnu javnu ponudu (IPO) deonica, kojom će kompanija sakupiti oko 30 miliona evra, uz pomoć kojih bi trebalo da finansira dalji razvoj, potencijalne akvizicije, te bonuse za zaposlene.

Izvor: techcrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,