Računari i Galaksija

Tehnologija za prepoznavanje lica u sklopu moskovske mreže za video nadzor

Lokalna uprava Moskve zvanično je najavila razvoj tehnologije za prepoznavanje lica u okviru gradske mreže za video nadzor. Sistem se testira već skoro godinu dana, te je gradski Odsek za informacione tehnologije otkrio nove detalje, uključujući i ugovor sa ruskom startup kompanijom NTechLab, a u vezi sa softverom za prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

Artem Ermolaev, direktor Odseka za informacione tehnologije, izjavio je da je projekat negde između testiranja i završne faze, te da je već omogućio šest hapšenja. Odsek je dobio pristup federalnoj listi traženih kriminalaca, te je među šestoro uhapšenih i nekoliko osoba koje policija traži već nekoliko godina.

Sistem je povezan sa moskovskom mrežom od 160.000 CCTV kamera, koje pokrivaju ulaze u 95% gradskih stambenih zgrada. Zbog troškova razvijanja projekta, samo je po nekoliko hiljada kamera aktivno u određenom trenutku, a one koje uključuju tehnologiju za prepoznavanje lica mogu da se po potrebi aktiviraju u delovima grada koji su karakteristični po visokoj koncentraciji kriminala. Grad sa kompanijom NTechLabs radi na tome da se smanje cene softvera, te da se aktivira veći broj kamera.

U ovom trenutku nije jasno do kog stepena je sistem automatizovan, a Ermolaev kaže da postoji nekoliko načina na koje tehnologija može da se koristi. Sistem ponekad skenira lica kako bi pronašao poklapanja sa fotografijama iz baze traženih prestupnika, a ponekad radnici uzimaju delove iz snimaka koje su napravile kamere, te ih ručno otpremaju u softver za prepoznavanje lica. Nema podataka o tome koliko se lica skenira na dnevnom nivou, a Ermolaev kaže da se radi o nekoliko hiljada.

PCPress.rs Image

Granica do koje ovaj proces može da bude automatizovan predstavlja meru za to koliko će široku primenu moći da ima ovakva tehnologija. NTechLab je svoj FindFace softver već učinio dostupnim, te bilo ko može da ga koristi, ali je broj korišćenja ograničen na dnevnom nivou. FindFace upoređuje lica sa profilnim fotografijama sa ruske društvene mreže VK (ВКонтакте), što ovaj sistem čini kontroverznim, budući da su ga prošle godine građani koristili za identifikovanje porno zvezda.

Upotreba ovog sistema na nivou grada ograničena je i kvalitetom snimaka koje prave CCTV kamere, budući da su često lošeg kvaliteta, a subjekti su previše udaljeni. Uprkos ograničenjima jasno je da se tehnologija za prepoznavanje lica polako usvaja širom sveta.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,