Apel za reforme fiskalnih pravila u evrozoni

Vodeći ekonomisti iz Francuske i Nemačke apeluju na uvođenje novih fiskalnih pravila za evrozonu i na uspostavljanje nezavisnog regulatora, kako bi zona primene zajedničke evropske valute bila otpornija na krize u budućnosti.

PCPress.rs Image

Nacrt reformi koji je sastavljen od strane ekonomista ima za cilj da pomiri nemačke zahteve za većom fiskalnom disciplinom sa francuskim insistiranjem na većoj podeli rizika. Fiskalna pravila u sklopu Pakta o stabilnosti i rastu Evropske unije, najpre ona da zemljama članicama nije dopušten proračunski deficit veći od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nisu dobro funkcionisala, istakli su ekonomisti.

„Prekomerni javni dugovi su akumulirani zbog bankarske krize i velike recesije iz 2008. godine, ali i zato što su zemlje članice ili zanemarivale evropska fiskalna pravila ili pravila nisu bila dovoljno stroga.” Fiskalna pravila, kažu, trebalo bi da budu što je moguće transparentnija i jednostavnija. Nadgledanje bi trebalo da bude i na nacionalnom nivou i to pomoću nezavisnog nacionalnog fiskalnog veća, kao i pod nadzorom fiskalnog regulatora u evrozoni.

Izvor:SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,