Novih 38 milijardi dolara poreza za Apple

Američki tehnološki div, Apple, je u sredu izjavio da će izvršiti jednokratnu isplatu od 38 milijardi dolara za porez nekih svojih ogromnih novčanih rezervi u inostranstvu, a usled nedavne reforme američkog poreznog sistema. Očekuje se da će taj iznos biti najveća poreska uplata u sklopu reforme kojom se smanjuje stopa korporativnog poreza. Kompanija, koja se suočila sa međunarodnim kritikama zbog svojih politika izbegavanja poreza, takođe je rekla da će potrošiti 30 milijardi dolara na izgradnju kampusa u narednih pet godina, čime će obezbediti 20 hiljada novih radnih mesta u SAD-u, međutim, Apple nije objavio iznos gotovine koji će iz inostranstva vratiti u SAD. Lokacija novog Apple-ovog kampusa, u kojem će se nalaziti osoblje za tehničku podršku, biće objavljeno kasnije ove godine.

PCPress.rs Image

Izvršni direktor, Tim Cook, izjavio je da je Apple “usredsredio svoja ulaganja u područja u kojima može da ima direktan uticaj na stvaranje radnih mesta”. Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava oko 84 hiljade radnika, tako da očekuje da će u saradnji sa domaćim dobavljačima i proizvođačima ove godine imati rashode od 55 milijardi dolara. Apple ima data centre u sedam zemalja, a u sredu je započeo radove i na širenju svog poslovanja u Renu u saveznoj državi Nevadi. U sledećih pet godina planira da uloži u data centre više od deset milijardi dolara, što je deo kapitalnog plana ulaganja u SAD “teškog” 30 milijardi dolara.  Kompanija je ranije objavila da u ovoj godini planira kapitalne troškove u visini od 18 milijardi dolara, u odnosu na 15 milijardi godinu dana ranije.

Pročitajte i:  Apple iPhone 16 Pro ima tanji okvir ekrana

Apple je poslednja u nizu kompanija koja promoviše planove o ulaganju u SAD-u nakon reforme američkog poreznog sistema, koji kompanijama omogućava plaćanje poreza od 15,5% na novčane rezerve u inostranstvu koje su repatrirane u SAD. Takođe, njome se prestaje primenjivati stopa na dobit koju kompanije ostvare u inostranstvu, a u zamenu za jednokratno plaćanje poreza. Zakonodavci u SAD-u, Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji su kritikovali Apple zbog svojih poreskih politika, s obzirom da kompanija ima 246 milijardi dolara u zemljama sa niskim porezom. Da podsetimo da je u decembru irska vlada bila primorana da počne sa prikupljanjem 15 milijardi dolara za koje Evropska unija kaže da je Apple nepravedno izbegao poreze, međutim, Apple se bori protiv te odluke.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari: