Dahua

Aplikacija Bluesky stiže na Android

Decentralizovano “tržište algoritama” – Bluesky, aplikacija koju je razvio Jack Dorsey i koja predstavlja alternativu Twitter-u, sada je dostupna za određen broj korisnika koji će je testirati na Android uređajima.

PCPress.rs Image

Aplikacija je trenutno u beta verziji

Apikacija je u februaru stigla u App Store. Aplikacija ima brojne funkcije slične Twitter-u. Aplikacija omogućuje praćenje i pretragu drugih korisnika, kreiranje objava (sa fotografijama) i još dosta toga. Međutim, aplikacija je trenutno u beta verziji. To znači da ima ograničen broj korisnika (navodno oko 25.000). Takođe, aplikaciji nedostaju neke funkcije kao što su direktne poruke.

Platforma Bluesky se prvi put pojavila 2019. godine kao aplikacija koju podržava Twitter kao novi tip decentralizovanog standarda za platforme društvenih medija. Platforma se zvanično odvojila od Twittera 2021.godine. Od tada se pridružila platformama koje predstavljaju alternativu za Twitter poput Mastodona.

Aplikacija je dizajnirana da omogući korisnicima da odluče kako žele da vide i koriste društvene medije. „Za programere, otvoreno tržište algoritama će pružiti slobodu eksperimentisanja i objavljivanja algoritama koje svako može da koristi“, rekao je izvršni direktor Jay Graber. „Korisnicima, mogućnost da prilagode svoj feed će vratiti kontrolu nad njihovim najvrednijim resursom: Njihovom pažnjom.

Pročitajte i:  X javlja ako neko izbriše vaš post

Graber je rekao da je moderacija jedan od poslednjih delova slagalice za rešavanje pre nego što aplikacija bude otvorena za javnost. „Želeli smo da damo prioritet bezbednosti korisnika od samog početka“. Platforma će očigledno koristiti mešavinu automatskog filtriranja i moderacije na nivou servera koju kontrolišu administratori. „Mi ćemo dozvoliti korisnicima da se pretplate na dodatne skupove oznaka za moderiranje koje mogu da filtriraju više sadržaja ili naloga“, rekao je Graber.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,