BIZIT plus

Aplikacija Girls Around Me

PCPress.rs ImageMobilna aplikacija Girls Around Me pomaže muškarcima da „proganjaju“ žene. Naime, ona skuplja podatke s FourSquare-a i pokazuje lokalne kafiće iz kojih su žene postavljale statuse pa upoređuje te podatke s informacijama s njihovih Facebook profila, uključujući fotografije i status veze. Tako korisnici aplikacije znaju koliko je slobodnih žena u određenom lokalu, kako izgledaju i kako se zovu.

Na žalost mnogih, FourSquare je morao da blokira pomenutu aplikaciju zato što narušava privatnost, što je primoralo tvorca Girls Around Me, rusku kompaniju i-Free, da povuče aplikaciju iz app Store-a. i-Free ističe kako nije upadao u naloge kako bi se domogao podataka, već da je samo koristio ono što ljudi objavljuju na društvenim mrežama.

Taj slučaj je još jedan primer kako se podaci koje svojevoljno objavljujemo na svojim profilima mogu zloupotrebiti. Problem zapravo leži u raskoraku između proizvođača aplikacija koji smatraju da sve javne informacije mogu da koriste onako kako nađu za shodno i korisnika koji i dalje ne shvataju kako se sve mogu upotrebiti podaci koje objavljuju na društvenim mrežama.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Dotle, tvorci Girls Around Me pokušavaju da „nađu rešenje“ kako bi ponovo aktivirali aplikaciju, koja je daunlodovana čak sedamdeset hiljada puta za kratko vreme koliko je bila dostupna.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari: