Apple bezbednosni propust najvidljiviji na MacOS-u

Aplikacije koje se ne gase ukoliko se ne plati njihovo gašenje sve više ugrožavaju Apple sisteme.

PCPress.rs Image

Apple rupice

Kroz Apple sistem bezbednosti uspele su da prođu aplikacije koje ne mogu da se zatvore i koje korisnicima ne dozvoljavaju dalju upotrebu uređaja, ukoliko se ne uplati određena suma ili ne izvrši nešto drugo za uzvrat. Sve više ovih aplikacije je prisutno i u okviru App Store. Međutim, problem je najvidljiviji na MacOS-u gde iskaču prozori koji znatno otežavaju rad korisnicima.

Apple je uvideo da postoji ozbiljan problem pa je krenuo u „lov na ove aplikacije“. Ove aplikacije uglavnom traže od korisnika pretplatu od 10 dolara kako bi se aplikacija zatvorila. Neke ipak oduzimaju kontrolu nad uređajem dok druge to ne čine. Ono što je primetno da ih ima sve više. To pokazuje da je Apple dozvolio brojnim aplikacijama da krše njegova pravila.

Do sada ovakvih propusta nije bilo kada je Apple u pitanju. Nemoguće je ovaj problem odvojiti od problema sa kontrolom App Store. Od kada je tema otvaranje App Store na stolu, Apple šalje upozorenja koja se upravo odnose na bezbednost korisnika i ovakve situacije. Sada se čini da je Apple rešio da pokaže svima da je neophodno da App Store funkcioniše prema njihovoj volji.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Iako je Apple popustio kada je reč o otvaranju App Store za druge zainteresovane strane i plaćanje izvan aplikacije, što se činilo da nikada neće učiniti, situacija sa lažnim aplikacijama pokazuje da Apple želi da vrati svoju kontrolu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: