Apple će dozvoliti eksternim servisima da popravljaju Mac računare

Popravka Mac računara uskoro će biti jednostavnija i (možda) jeftinija. Naime, Apple je objavio da počinje da verifikuje eksterne servise za popravku Mac računara. Servisi koji budu uključeni u ovaj program dobijaće originalne delove, a za njihove servisere biće organizovani treninzi i obuke.

PCPress.rs Image

Prvi korak ka otvaranju

Ovo je samo nastavak Apple-ovog „otvaranja“ ka nezavisnim serviserskim radnjama. Prošle godine kompanija je započela sa verifikacijom servisa za iPhone telefone u SAD-u, a ovog leta program je proširen i na Evropu i Kanadu. Do sada je verifikovano oko 140 kompanija sa 700 servisnih radnji, a Apple je potpisao i ugovor sa Best Buy prodajnim lancem, da i preko njihovih prodavnica obezbedi servisiranje svojih telefona.

Ovo proširenje programa popravke može se smatrati pobedom zagovornika „prava na slobodnu popravku“, koji već duže vreme napadaju Apple zato što je servis držao zatvoren pod svojim okriljem. Navodi se da će ovaj potez omogućiti produženje veka trajanja Apple-ovih proizvoda, koje će sada biti lakše i brže popraviti.

Zašto računari pre telefona?

Možda može da se postavi pitanje zašto je prvo odlučeno da se omogući eksterni servis za telefone, jer je računare lakše popravljati. Veruje se da je u pitanju bila činjenica da je prodato mnogo više telefona od Mac računara i da je postojala veća potreba za tim. Sada, kada je znatno povećan rad od kuće, i kada mnogi koriste sopstvene računare za posao, obezbeđivanje lokalnog servisa, pojavila se potreba i za boljom i bržom mrežom Mac servisa.

Pročitajte i:  Apple će izraditi namensku aplikaciju za lozinke

Izvor: Engadget

Facebook komentari: