Preminula Frances Allen u 88. godini

Prošla nedelja bila je tužna za računarsku industriju. IBM je objavio da je pionirka i saradnica iz ove kompanije, Frances Allen umrla od bolesti Alchajmera, na njen rođendan, 4. avgusta, u 88. godini života. Ona je postala poznata po tome što je dala važan doprinos razvoju kompajlera, softveru koji sirovi kod pretvara u brzo izvršne datoteke.

umrla Frances Allen

Od 1966. godine pa nadalje, ona i naučnik John Cocke su napisali radove u kojima su detaljno napisali algoritme i okvire koji su pomogli kompajlerima da postanu mnogo efikasniji. Ako ste ikada programirali nešto, jedan deo razumevanja vezan je za gospođu Allen.

Važna za položaj žena u IT sektoru

Frances Allen i njeni vršnjaci su postigli napredak i u još jednoj oblasti, a to je paralelno računarstvo, gde se zadaci dele po svim sistemima kako bi se ubrzalo njihovo okončanje. Bila je od velike važnosti za unapređivanje položaja žena u IT sektoru. Osim što je jedna od relativno malobrojnih žena koje su učestvovale u ranom radu na računaru (pridružila se IBM-u kao instruktor koda 1957.), istakla se po podršci ženama i služila im kao mentor.

Pročitajte i:  IBM predstavlja svoj kvantni računar Osprey od 433 kubita

Polovinu eksperimentalne grupe IBM-a činile su žene tokom 1970-ih i 1980-ih. Bila je prva žena IBM-ov saradnik, a odlikovanje je dobila 1989. godine. Prva je žena koja je 2006. godine osvojila Turingovu nagradu, a po njoj će biti nazvana predstojeća IEEE nagrada.

Gledajući sve ovo, rad Frances Allen će trajati još dugo. Aplikacije na računarima i telefonima zavise od brzine koja dolazi od savremenih kompajlera, a Allen je pomogla da se otvore vrata za veću inkluzivnost u tehnologijama. Na žalost, propustiće je.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,