BIZIT plus

Apple će koristiti iPhone za kontrolu automobila

Apple-ov CarPlay je interfejs koji koriste milioni vozača za kontrolu muzike, dobijanje uputstava i telefonske pozive. Sada kompanija želi da proširi svoj domen u automobilima. Apple trenutno radi na razvijanju tehnologije koja bi imala pristup različitim funkcijama u automobilu za čiju bi kontrolu bio zadužen naravno iPhone.

PCPress.rs Image

Apple IronHeart, šta li je to?

Određeni izvori tvrde da Apple razvija tehnologiju kodnog naziva “IronHeart” koja bi vam omogućila da koristite svoj iPhone za kontrolu sistema klime, radija, sedišta, pa čak i instrument table. Ne biste morali da se birate između CarPlay-a i  softvera u automobilu samo da biste podesili klimu.

IronHeart je još uvek u razvoju, tvrde ljudi iz kompanije. I njegov dalji razvoj bi zahtevao partnerstvo sa različitim markama automobila.

PCPress.rs Image

Ovakva inicijativa mogla bi proširiti Apple-ovo prisustvo u automobilima daleko izvan ograničenih tehnologija poput CarPlay-a ili njegove novije funkcije CarKey. Strategija kompanije o električnim automobilima o kojoj se dugo pričalo, mogla bi kompaniji pružiti iskustvo sa više aspekata automobila i pomoći u bilo kom razvoju sopstvenog vozila.

Pročitajte i:  Apple navodno sprema prototipove sklopivih telefona

PCPress.rs Image

Ostaje pitanje da li će proizvođači automobila prihvatiti ovakav koncept ili ne. Apple bi efikasno zaobišao izvorni interfejs automobila za mnoge uobičajene zadatke. Kako će reagovati proizvođači nakon što su uložili dosta novca u svoj interfejsa za automobile i prateće aplikacije. Posebno ako imaju usluge koje se takmiče sa Apple-ovom ponudom. Ako IronHeart zaživi, to može biti ograničeno na nekoliko marki i modela automobila, osim ako ne bude više zainteresovanih kupaca automobila da iskuse novu tehonologiju.

Insajderski izveštaji o Apple-ovim ambicijama obično prikazuju sliku projekta koji je prošao kroz mnoge probleme. Biće potrebno najmanje nekoliko godina da se pojavi bilo koji Apple automobil. Kompanija zapošljava nove talente od kompanija kao što je BMV za dalji razvoj Apple-ovih automobila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: