Apple će postati poslednji IT gigant sa zapada u Kini

Prošle nedelje Microsoft, koji i dalje radi u Kini, najavio je da će ugasiti svoju društvenu mrežu LinkedIn. Kompanija je rekla da je obaveza da se povinuje kineskoj državi postala sve veći izazov. Sada i Apple ima svoje probleme sa cenzurom u zemlji.

Apple će postati poslednji IT gigant sa zapada u Kini

Zabeležen porast uklonjenih aplikacija na App Store-u u Kini

Apple Censorship, grupa koja nadgleda App Store, navela je da je zabeležen porast aplikacija koje su uklonjene ovog meseca. Ono što postaje sve jasnije je da su Apple i Microsoft upleteni u domaću bitku između vlasti i tehnoloških kompanija. Kina ima svoje velike tehnološke gigante, poput Tencent-a, Alibaba-e i Huawei-a. Ali kineska vlada je postala zabrinuta zbog moći koju imaju. Alibaba je u aprilu prihvatila rekordnu kaznu od 2,8 milijardi dolara nakon što je istraga otkrila da je zloupotrebila svoju dominantnu poziciju na tržištu.

U avgustu je kineska vlada predstavila petogodišnji plan koji predviđa strožu regulaciju tehnološke ekonomije. Apple ima drugačiji skup prioriteta u Kini od Microsofta i drugih američkih kompanija. Ona je duboko upletena u zemlju, mnogo više nego bilo koja druga američka tehnološka kompanija. U poslednjem kvartalu, Apple je ostvario skoro 15 milijardi dolara prihoda u Kini i Tajvanu. Apple-ov globalni lanac snabdevanja takođe zavisi od kineske proizvodnje.

Pročitajte i:  Pritisci: Apple mora da menja Lightning port

Mnogi se pitaju zašto Apple jednostavno ne prodaje hardver u Kini i zaboravi na App Store. Problem je u tome što Apple veruje da su App Store i iPhone neodvojivi. I dalje ne postoje informacije o tome kakvi se razgovori vode iza zatvorenih vrata između Apple-a i kineskih vlasti. Možda Apple odustaje, a možda su mnoge aplikacije i dalje aktivne u App Store-u u Kini jer se Apple zauzeo za njih. Ipak, jedno je sigurno, kada kineske vlasti zaista žele da se aplikacija ukloni, ona se uklanja.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: