Data centri 2024

Apple i Foxconn izrabljuju kineske radnike: Prekršili zakon zbog novog iPhone-a

Američki tehnološki gigant Apple i njegov partner Foxconn priznali su da su angažovali previše privremenih radnika za nove modele iPhone-a čime su prekršili zakon o radu u Kini, navodi se u izveštaju Bloomberg-a.

PCPress.rs Image

Kršenje zakona otkrila je organizacija China Labor Watch (CLW), koja se bavi zaštitom prava radnika i već su objavljivali tvrdnje da američki gigant izrabljuje kineske radnike. Organizacija je saopštila da su u avgustu privremeni radnici činili otprilike polovinu radne snage, pri čemu kineski zakon o radu dozvoljava maksimalno deset odsto. Obe kompanije su u prošlosti obećale da će prekinuti sa takvom praksom više puta. Na zvaničnom sajtu CLW-a može se pronaći podatak da su još 2016. godine obaveštavali javnost o tom problemu.

Mnogi od tih radnika bili su studenti stažisti, ali čak i kada se oni izuzmu, privremeni radnici i dalje čine do 30% radne snage. Kompanija Apple je potvrdila za Bloomberg da je i njihova interna istraga potvrdila ove informacije i dodala da „blisko sarađuje sa Foxconn-om na rešavanju ovog problema“. Foxconn je takođe potvrdio da je kršio zakon zapošljavanjem previše privremenih radnika.

Pročitajte i:  Tojota i BYD hibridna tehnologija 

Organizacija CLW je takođe otkrila i niz drugih kršenja zakona, da su uslovi rada u fabrici za proizvodnju iPhone-a bili previše teški rekavši da su studenti pripravnici radili prekovremeno u jeku proizvodnje, radnici su imali i do 100 sati prekovremenog rada mesečno (36 je dozvoljeni maksimum) i da neki radnici nikada nisu dobili obećane bonuse za prekovremeni rad. Međutim, Apple je demantovao mnoge tvrdnje.

Apple-ovi najnoviji iPhone XS pametni telefoni navodno su složeniji za proizvodnju od iPhone X-a, pa je za njih potrebno više radnika. Apple i Foxconn imaju za cilj da proizvedu oko 12.000 uređaja u smeni, prema CLW. Interesantno je da vest dolazi baš pred predstavljanje nekoliko novih modela iPhone-a, što je najavljeno za sutra, 10. septembar.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,