Apple i Microsoft na udaru Australije

Nakon što je iskoristio nova ovlašćenja, da natera tehnološke gigante da dele informacije o svojim metodama, australijski regulator optužio je Apple i Microsoft da ne čine dovoljno da zaustave eksploataciju dece na svojim platformama.

PCPress.rs Image

Veliki pritisak na tehnološke kompanije

Komesar za e-Bezbednost, kancelarija osnovana da zaštiti korisnike interneta, poslala je zakonske zahteve za informacije nekim od najvećih svetskih internet kompanija. Odgovori pokazuju da Apple i Microsoft nisu proaktivno proveravali materijal za zlostavljanje dece na svojim uslugama skladištenja , iCloud i OneDrive.

Takođe, obe kompanije su potvrdile da nisu koristile nikakvu tehnologiju za otkrivanje prenosa seksualnog zlostavljanja dece na video servisima kao što su Skype i Microsoft Teams, navodi se u izveštaju.

Portparol Microsoft-a, navodi da je kompanija posvećena borbi protiv širenja materijala za zlostavljanje. Međutim, „kako pretnje za bezbednost dece nastavljaju da se razvijaju, a hakeri postaju sve sofisticiraniji u svojim taktikama, mi nastavljamo da prevaziđemo izazove i da prilagodimo naše odgovore na sve to“.

Ovi izveštaji potvrđuju nedostatke u merama zaštite dece nekih od najvećih svetskih tehnoloških firmi. Na njima je sada pritisak javnosti da učine više. Meta koja je vlasnik Facebook-a, Instagram-a i WhatsApp-a, i vlasnik Snapchat-a takođe su dobili zahteve za povratne informacije.

Pročitajte i:  Blackmagic najavio impresivnu kameru

Odgovori su generalno bili “alarmantni” i izazvali zabrinutost”. Očigledno je da postoji neadekvatna i nedosledna upotreba široko dostupne tehnologije za otkrivanje materijala o zlostavljanju dece “, rekla je komesarka Julie Inman Grant u saopštenju.

Microsoft i Apple „čak i ne pokušavaju da proaktivno otkriju prethodno potvrđeni materijal o zlostavljanju dece” na svojim uslugama skladištenja.

Apple je pre nedelju najavio da će prestati da skenira iCloud naloge u potrazi za zlostavljanjem dece. Kompanija je to uradila nakon pritiska od strane zagovornika privatnosti. To je bio„veliki korak unazad. Oni nisu odgovorni i ne pomažu da deca budu bezbedna“, rekla je Grant-ova.

Neuspeh obe kompanije da otkriju zloupotrebu doveo je do toga da su “neke od najvećih i najbogatijih tehnoloških kompanija na svetu zatvorile oči. Kompanije nisu preduzele odgovarajuće korake da zaštite najugroženije od najbrutalnijih“, dodala je Grant-ova.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,