Apple iPhone – popravka sa korišćenim delovima 

Apple konačno olakšava korisnicima popravku svojih iPhone-a pomoću polovnih delova. U ažuriranju u četvrtak, kompanija je objavila da će ove jeseni vlasnici „odabranih“ iPhone modela moći da poprave svoje uređaje korišćenim, originalnim delovima uz zadržavanje pune funkcionalnosti. 

PCPress.rs Image

Kada popravljaju telefon, Apple zahteva od korisnika iPhone-a da prođu kroz proces koji se zove uparivanje delova, što ih čini da upare serijski broj svog uređaja sa brojem novog dela koji prodaje Apple. Ako bi korisnik zamenio deo za naknadno tržište ili korišćenu komponentu, iPhone bi prikazao dosadna obaveštenja koja govore da Apple nije u mogućnosti da verifikuje novoinstalirani deo. U slučaju Face ID i Touch ID senzora, deo možda uopšte neće raditi. 

Ova promena bi trebalo da ukloni ova obaveštenja za korišćene delove, jer Apple kaže da će se „kalibracija za originalne Apple delove, nove ili polovne, desiti na uređaju nakon što se deo instalira. To takođe znači da korisnici i radionice za popravke više neće morati da daju serijski broj uređaja koji popravljaju kada naručuju većinu delova iz prodavnice za samoposluživanje. 

Pročitajte i:  Apple želi sve TSMC-ove 2nm čipove

Promena će se primeniti na ekrane, baterije i kamere pri pokretanju. Apple kaže da će „buduća“ izdanja iPhone-a dolaziti sa podrškom za korišćene biometrijske senzore, kao što su Face ID ili Touch ID. 

Istovremeno, Apple takođe postaje ozbiljniji u pogledu praćenja korišćenih iPhone komponenti. Kompanija je najavila da će proširiti svoju funkciju zaključavanja aktivacije, koja bi trebalo da spreči lopove da koriste izgubljen ili ukraden uređaj, na delove iPhone-a. „Ako uređaj u toku popravke otkrije da je podržani deo dobijen sa drugog uređaja sa omogućenim zaključavanjem aktivacije ili izgubljenim režimom, mogućnosti kalibracije za taj deo će biti ograničene“, navodi Apple. 

Ako na kraju popravite svoj iPhone sa korišćenim delom, uređaj će te informacije sačuvati u odeljku Delovi i istorija servisa u aplikaciji Podešavanja na iOS-u. Apple ne precizira koji će iPhone modeli biti podržani ove jeseni, ali je kompanija ocenila za TechCrunch da će to biti iPhone 15 i noviji. 

„Sa ovim najnovijim proširenjem našeg programa popravki, uzbuđeni smo što dodajemo još više izbora i pogodnosti za naše kupce, dok istovremeno pomažemo da produžimo životni vek naših proizvoda i njihovih delova“, John Ternus, Apple-ov stariji potpredsednik hardverskog inženjeringa , navodi se u saopštenju.  

Pročitajte i:  Apple razvija personalnog kućnog robota

Iako Apple još uvek nije proširio svoje odobrenje na rezervne delove za iPhone, promena je ogromna za radionice za popravke i dijere koji su morali da se bave plaćanjem veće premije za nove delove za iPhone. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *