BIZIT plus

Apple izgubio i na žalbenom postupku, mora da plati 440 miliona dolara

Bitka oko patenata između kompanija Apple i VirnetX je došla do samog kraja. Gigant iz Kupertina se žalio na raniju presudu, koja je izrečena pre godinu dana. Sada je, međutim, ta presuda potvrđena.

PCPress.rs Image
Sedište kompanije Apple

To znači da će Apple morati da plati čak 440 miliona dolara kazne! Razlog za to je neovlašćeno korišćenje licenci u domenu bezbednog LTE povezivanja. Taj mehanizam je Apple koristio u mnogim svojim rešenjima, ali i omogućio da šira zajednica iOS programera koristi te mogućnosti. Među najpoznatijim aplikacijama koje su se oslanjale na sporne komunikacione protokole je Facetime.

Apple-u je ostala samo još jedna instanca, a to je nova žalba, ovog puta višem sudu. Ipak, malo je verovati da će se izvući od plaćanja astronomske sume. Kompletan iznos od 440 miliona dolara je zbir kazne u iznosu od 302 miliona, 41 milion za troškove suđenja i advokatskih timova, dok ostatak čini iznos kojim će VirnetX biti obeštećen. Konkretno, VirnetX bi ovom presudom dobio 1,8 dolara za svaki uređaj koji je prodat i koji je koristio sporan patent, uključujući tu MacBook računare, iPad tablete i iPhone telefone.

Pročitajte i:  Zoom predstavlja AR/VR funkcije za Apple Vision Pro

Zanimljivo je da ovaj sudski proces traje još od 2012. godine, kada je prvi put presuđeno na Apple-ovu štetu i doneta presuda kojom je morao da plati 368 miliona dolara. Možda bi najbolje bilo da je odmah to i učinio…

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,