Apple je potvrdio da postoje ozbiljni problemi u macOS-u Catalina

Apple je objavio macOS Catalina, najnoviju verziju desktop operativnog sistema za iMac, Mac, MacBook i MacBook Pro računare. Na žalost, ubrzo nakon toga, iz kompanije je potvrđena informacija da ovaj operativni sistem ima ozbiljne probleme koji se tiču određenih grupa korisnika.

PCPress.rs Image

Mac platforma je veoma popularna među DJ-evima, koji za svoj posao često koriste MacBook Pro računare napakovane muzikom, plej-listama i specijalizovanim softverom. Oni su bili „vezani“ za iTunes i njegovu XML bazu. Međutim, posle 20 godina, iTunes je ugašen i ne nalazi se u macOS Catalina-i, tako da više ne postoji XML fajl za indeksiranje lokalne muzičke kolekcije. To praktično onemogućava rad celoj jednoj niši, jer taj sistem indeksiranja koriste mnogi popularni programi kao što su Traktor i Rekordbox.

Apple je potvrdio da postoji pomenuti problem, ali je odgovornost prebacio na kompanije koje razvijaju takve aplikacije. S druge strane, proizvođači su očekivali da će novi OS omogućiti normalnu funkcionalnost njihovih aplikacija i da će im bar ostaviti dovoljno vremena za neki tranzicioni period kako bi u novim verzijama svojih aplikacija promenili način indeksiranja pesama. Uostalom, Apple je ranije tvrdio da će obezbediti način za ručno eksportovanje XML fajla, ali nakon što je Catalina lansirana pokazalo se da to nije slučaj.

Pročitajte i:  Novi sklopiv uređaj veći od iPhone-a

Trenutno Apple savetuje da, ukoliko korisnici upotrebljavaju DJ softver koji zahteva XML fajl za funkcionisanje, ne prelaze na novi OS, sve dok proizvođači tog softvera ne reše problem sa kompatibilnošću. Inače, od iTunes-a 11 Apple je ponudio SDK za pristup biblioteci pesama bez upotrebe iTunes XML fajla i taj pristup je funkcioniše i na Catalina-i. Pored toga, Catalina više ne podržava 32-bitne aplikacije.

Ukoliko ste se već prebacili na novi OS, postoji mogućnost vraćanja na prethodni macOS (Mojave). Ipak, treba imati na umu da je u pitanju destruktivni proces koji će obrisati hard disk, pa je neophodno da imate bekap svojih podataka.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,