Data centri 2024

Apple je u 2021. godini developerima isplatio 60 milijardi dolara

Uprkos suočavanju sa mnogim tužbama zbog monopolskog poslovanja i pooštravanja regulacija na pojedinim tržištima, Apple je u svojim finansijskim rezultatima ukazao da ima veliki rast u 2021. godini kada je u pitanju App Store.

apple

60 milijardi developerima – a puno i Apple-u

Kompanija je u saopštenju objavljenim tim povodom navela da je od lansiranja App Store-a 2008. godine do sada developerima isplatila više od 260 milijardi dolara. Ako to uporedimo sa prošlogodišnjim izveštajem, kada je objavljeno da su developeri dobili 200 miliona dolara, vidi se da je samo u 2021. godine Apple isplatio 60 milijardi dolara proizvođačima softvera.

Ako se vratimo još malo u prošlost, početkom 2020. godine je objavljeno da je developerima ukupno isplaćeno 155 milijardi dolara, lako je izračunati da su tokom 2020. godine oni dobili 45 miljardi dolara od Apple-a. Ukoliko bismo išli još dalje u prošlost, videli bismo da je 2019. godine isplaćeno 35 milijardi dolara. Zaključak je da App Store iz godine u godinu ima rast od oko 20 procenata.

Pročitajte i:  Apple nastavlja da ulaže u Kini

Ipak, ovaj zaključak treba uzeti sa određenom dozom rezerve, pošto su stvarne vrednosti verovatno veće. Naime, Apple različitim developerima isplaćuje različiti procenat od zarade, pa se ne može potpuno tačno obračunati koliko je App Store ekonomija u porastu, sve dok Apple to sam ne objavi. U nekoliko prethodnih godina, Apple je menjao procente isplate developerima, upravo zbog tužbi s kojima se suočavao zbog monopolskog poslovanja.

Najpoznatiji slučaj tog tipa je sa Epic Games-om, koji još uvek traje, a recimo, u novembru 2020. godine lansiran je Apple Small Business Program, koji je smanjio zaradu koji ostaje Apple-u sa 30 na 15 procenata, za aplikacije koji na godišnjem nivou ostvare promet manji od milion dolara. Tokom 2021. godine, kompanija je smanjila svoj procenat zarade i za aplikacije sa vestima čiji developeri pristanu da budu deo Apple News Partner Program-a.

Pored ovih, Apple je objavio i neke od informacija koje se tiču drugih digitalnih servisa. Na primer, objavljeno je da Apple Arcade ima više od 200 igara, da se u Apple Music bazi nalazi više od 90 miliona pesama u loseless audio formatu, da je Apple TV+ dobio 190 nagrada, da Apple Fitness+ ima više od 2.000 različitih sesija za vežbanje, da je Apple Pay dostupan u više od 60 država…

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,