Apple najavljuje funkcije prilagođene deci za smanjenje naprezanja očiju

Apple je ukazao na svoj plan za smanjenje miopije, ili kratkovidosti. Kao pomoć se navodi senzor dnevne svetlosti i upozorenja za pomeranje ekrana dalje od očiju.

PCPress.rs Image

Funkcije će biti dostupne kao deo novih ažuriranja za watchOS 10

Apple će navodno uvesti funkcije koje imaju za cilj smanjenje naprezanja očiju kod dece.  Nove funkcije uključuju senzor dnevne svetlosti i upozorenja za pomeranje ekrana dalje od očiju. Najava za novu funkciju dolazi nakon što je Apple prvobitno predstavio više funkcija za zdravlje i pristupačnost na Globalnom danu podizanja svesti o pristupačnosti u maju.

Iako ove funkcije može da koristi bilo ko, Apple je naveo da je njihov fokus na deci. Miopija, opšte poznata kao kratkovidost, obično se razvija u detinjstvu i pogađa oko 30 odsto američke populacije, prema Američkom optometrijskom udruženju.

Na WWDC-u, Apple je naveo da više vremena na otvorenom dnevnom svetlu može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kratkovidosti kod deteta. Nova funkcija Apple Watch-a će koristiti senzor ambijentalnog svetla da meri koliko vremena korisnik provodi napolju. Ti podaci će se pojaviti u aplikaciji Health i u Health Sharing-u za porodice. Na taj način će roditelji moći da pristupe informacijama za decu bez iPhone-a.

Još jedan pokušaj da se smanji rizik od miopije je Apple-ova nova opcija za detekciju udaljenosti ekrana. Funkcija Screen Distance koristi tehnologiju kamere koja stoji iza opcije Face ID-a u drugim Apple proizvodima da pošalje upozorenje kada je korisnik preblizu svom ekranu. Obaveštenje poručuje korisnicima da odmaknu uređaj dalje od lica ako su ga držali preblizu.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Svi podaci aplikacije Health, uključujući nova ažuriranja za vid za decu, su šifrovani, navodi Apple.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: