BIZIT plus

Apple naložio programerima aplikacija da isključe ili uklone kod za snimanje ekrana

Apple je naložio programerima iOS aplikacija da uklone ili pravilno obelodane upotrebu analitičkog koda koji im omogućava da snimaju kako korisnik komunicira sa njihovim iPhone aplikacija. Ukoliko to ne urade, suočiće se sa uklanjanjem aplikacije iz App Store-a.

PCPress.rs Image

U poruci koju je poslao potparol Apple-a naglašeno je da je zaštita privatnosti korisnika najvažnija u Apple ekosistemu. Smernice koje su date u App Store-u zahtevaju da aplikacije moraju da dobiju izričitu saglasnost korisnika, kao i da obezbede jasnu vizuelnu identifikaciju, kada se snimaju, evidentiraju, ili na drugi način prate aktivnosti korisnika. Programeri koji krše ove stroge uslove su obavešteni i ukoliko se ne povinuju, Apple će protiv njih pokrenuti hitne akcije.

Ovo je obelodanjeno nakon što je otkriveno da velike kompanije, kao što su Expedia, Hollister i Hotels.com, koristile analitičke alate za snimanje svakog dodira i prevlačenja unutar aplikacija. Nijedna od tih aplikacija nije tražila dozvolu od korisnika, a nijedna od pomenutih kompanija nije u svojim pravilima o privatnosti objavila da će snimati aktivnosti korisnika.

Pročitajte i:  Samsung se priprema za proizvodnju OLED panela

Jedan od analitičkih alata koji je često korišćen za tu namenu je GlassBox. On kompanijama omogućava da integrišu tehnologiju snimanja ekrana u svoje aplikacije, kako bi ponovo reprodukovali interakciju korisnika sa aplikacijama. Tehnologija je prvenstveno razvijena kako bi pomogla u smanjivanju stope grešaka aplikacija, ali ona svojim klijentima nije nametala da pomenu tu tehnologiju u svojim pravilima o privatnosti. Međutim, kako Apple izričito zabranjuje to, morao je da reaguje.

Programeri aplikacija kod kojih je otkriven ovaj slučaj dobili su mail sa porukom „Vaša aplikacija koristi softver za analizu,  prikupljanje i slanje podataka o korisniku ili uređaju trećoj strani bez pristanka korisnika. Aplikacije moraju da zatraže izričiti pristanak korisnika i da pruže jasnu vizuelnu indikaciju prilikom snimanja, prijavljivanja ili na neki drugi način snimanja aktivnosti korisnika.“

Apple je programerima dao manje od jednog dana da uklone sporni kod i da ponovo pošalju svoje aplikacije na App Store, ili će biti uklonjene iz prodavnice.

GlassBox je takođe dostupan za programere Android aplikacija. Google za sada nije komentarisao da li će takođe zabraniti kod za snimanje ekrana iako Google Play takođe izričito zabranjuje aplikacijama da tajno prikupljaju podatke o upotrebi uređaja.

Pročitajte i:  Apple iPhone - popravka sa korišćenim delovima 

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: