ERP 2024

Apple-ovi ekološki napori štede energiju i sirovine

Apple je objavio da će njihova odluka da prestane sa prodajom strujnih adaptera uz iPhone 12 telefone, uštedeti 861.000 tona bakra, cinka i kalaja. Takođe, zbog smanjenog pakovanja, kompanija je mogla da efikasnije transportuje telefone, jer sada u palete za transport može da se smesti do 70 procenata više iPhone kutija.

apple

Ove informacije objavljene su u Apple-ovom Environmental Progress Report-u za 2021. godinu (koja pokriva fiskalnu 2020. godinu). U poslednjih godinu dana, Apple je smanjio emisiju CO2 sa 25.1 milion tona (2019. godine), na 22.6 miliona tona (2020.godina). Smanjena je i potrošnja električne energije za 13.8 miliona kWh.

Lisa Jackson, Apple-ov potpredsednik za očuvanje životne sredine i društvene inicijative, navela je da je tokom 2020. godine učinjen i značajan napredak u borbi protiv klimatskih promena. Kompanija sada koristi više recikliranih materijala nego ikada ranije. Na primer, oko 40 procenata MacBook Air-a sa Retina displejom napravljeno je od recikliranih materijala, a u iPhone 12 i Apple Watch Series 6 uređajima koristi se čak 99 procenata recikliranog volframa. Reciklaža se obavlja u Apple-ovom Material Recovery Lab-u u Teksasu gde se iz jedne metričke tone komponenti iz iPhone-a dobija toliko zlata i bakra, kao iz 150 metričkih tona rude.

Pročitajte i:  Denon dodaje Siri svojim pametnim zvučnicima 

I upotreba Apple-ovog M1 čipa, zbog njegove bolje energetske efikasnosti, utiče na smanjenje emisije ugljen dioksida. Ovaj procesor u Mac Mini računaru smanjuje emisiju CO2 za 34 procenta. Pored toga, prelazak na energetski efikasnije punjače učinio je da osma generacija iPad-a zahteva 66 procenata manje energije nego što zahteva Energy Star rejting. Apple tvrdi da je u poslednjih 12 meseci smanjio prosečnu potrošnju energije u svojim proizvodima za više od 70 procenata. Ovakva politika Apple-a proširila se i na njihove dobavljače. Više od 110 dobavljača se obavezalo da će koristiti „čiste“ izvore energije.

Na kraju, Apple-ovi data centri u potpunosti prelaze na obnovljive izvore energije, a nedavna investicija od 200 miliona dolara namenjena je za uklanjanje ugljen dioksida iz atmosfere.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,