ERP 2024

Apple obustavlja prodaju svih proizvoda u Rusiji

Ovaj potez je direktan odgovor na invaziju Ukrajine.

PCPress.rs Image

Ograničen je i Apple Pay

Apple čini nove korake kao odgovor na rusku invaziju prema Ukrajini. Prema uzveštaju John Paczkowski-a iz BuzzFeed News-a, tehnološka kompanija je zaustavila “svaku prodaju proizvoda” u Rusiji nakon što je prekinula izvoz prošle nedelje.

Kada posetite rusku internet prodavnicu kompanije, svaki proizvod je naveden kao nedostupan. Apple je jasno stavio do znanja da je ovo odgovor na invaziju. Kompanija „stoji uz sve ljude“ povređene upadom i pridružuje se onima koji „pozivaju na mir“.

Kompanija je naglasila da je preduzela više akcija nakon zamrzavanja prodaje. Ograničen je Apple Pay i povučene su aplikacije za državne medije RT i Sputnik iz App Store-a.

Apple je takođe preslikao odluku Google-a da onemogući podatke o saobraćaju za korisnike mapa u Ukrajini kako bi izbegao otkrivanje informacija koje bi mogle da dovedu stanovnike Ukrajine u opasnost. Vicepremijer Ukrajine Mykhailo Fedorov pozvao je Apple da zaustavi prodaju i blokira ceo App Store.

Pročitajte i:  Nastavlja se tužba protiv Apple-a u Velikoj Britaniji

Google, Meta i druge tehnološke kompanije ograničile su ili povukle usluge u Rusiji otkako je invazija na Ukrajinu počela 24. februara. Međutim, Apple je poznat po povlačenju hardvera sa tržišta. Kompanija je spremna da se odrekne svog fizičkog udela, barem za sada.

Ovo je značajna žrtva, iako ograničena. Procene pokazuju da je Apple-ov godišnji prihod iz Rusije u 2020. godini iznosio otprilike 2,5 milijardi dolara. To je veliki broj za većinu kompanija, čak i ako predstavlja samo 0,9 odsto ukupne prodaje Apple-a za tu godinu.

Kako sada stoje stvari, Apple ne bi mnogo dobio zadržavanjem. Invazija i međunarodne sankcije koje su usledile smanjile su vrednost rublje, čineći Apple-ove proizvode mnogo težim za kupovinu u zemlji. Zaustavljanje će definitivno uticati na Apple-ov krajnji rezultat ali jednostavno neće naneti toliko štete koliko bi neki mogli očekivati.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,